Επιστράτευση Σαμαρά

Αλλιώς τα είχαν σχεδιάσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και διαφορετικά εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος πίστευαν ότι θα ξεπερνούσαν ανώδυνα την επίσκεψη των τροϊκανών στην Αθήνα, θα πιστοποιούσε η Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα κι έτσι η τελική ευθεία προς τις εκλογές θα ήταν ομαλή.

Όμως οι Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ δεν καταλαβαίνουν από εκλογές και οι πιέσεις που ασκούν αναγκάζουν τόσο τον πρωθυπουργός, όσο και τον αντιπρόεδρο να κινηθούν πλέον για πολιτική λύση. Ο Σαμαράς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Βενιζέλος στους Σοσιαλιστές. Βέβαια το πιο βαρύ φορτίο θα το αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός που έχει την «υψηλή εποπτεία» των διαπραγματεύσεων και πλήρη εικόνα κάθε λεπτομέρειας τους, θα επιχειρήσει και με δικές του πρωτοβουλίες να αρθεί το αδιέξοδο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη δόση στο Eurogroup, ενώ ήδη έχει χαθεί το ορόσημο της 10ης Μαρτίου, που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση εδώ και καιρό.

Πάντως ταμειακό πρόβλημα η χώρα δεν έχει και άρα η όποια καθυστέρηση επί της ουσίας δεν δημιουργεί άμεσο ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση της δόσης, εάν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, είτε με τηλεδιάσκεψη ή στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τελικά, έστω και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει λύση και θα πρυτανεύσει η «κοινή λογική», μόλις τρεις μήνες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.

Οι επαφές

Για να υπάρξει απεμπλοκή, ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κεντρικά πρόσωπα της Ε.Ε., όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την οποία θα συνομιλήσει στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ εάν χρειαστεί θα υπάρξει και επικοινωνία με την γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Αθήνα αναμένει σε κάθε περίπτωση, μετά και την ενεργή ανάμειξη του ίδιου του Πρωθυπουργού που δεν συναντά την τρόικα εν αντιθέσει με ότι γινόταν στο παρελθόν και αυτό έχει την σημασία του και τον ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, «να σταθμίσει το Eurogroup με πολιτικά κριτήρια την ελληνική πρόοδο και να μην σταθεί δογματικά απέναντι στην αξιολόγηση», όπως τονίζεται με έμφαση από υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα.

Πάντως οι προεκτάσεις της διαπραγμάτευσης είναι πολύ σημαντικότερες καθώς ενδεχόμενη δέσμευση μεγαλύτερου ποσού, ουσιαστικά περιορίζει τα αδιάθετα κεφάλαια που η Αθήνα προσδοκούσε να εκμεταλλευτεί προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες και να αποφύγει την υπογραφή μιας νέας δανειακης συμφωνίας με όρους μνημονίου. Με άλλα λόγια, η στάση των δανειστών αντιμετωπίζεται ως τρικλοποδιά στην πορεία της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο.

Αντίστοιχες κινήσεις προκειμένου να ψαλιδιστούν οι προσδοκίες ή οι πρωτοβουλίες της Αθήνας γίνονται και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ύψος του καθώς και το ακριβές μέρος που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα παραμένουν ζητούμενο ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι «τρύπες» που θα πρέπει να κλείσουν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι μετά τη, λογική πάντως, απαίτηση της τρόικας τμήμα του πλεονάσματος να δοθεί σε αναπτυξιακές δράσεις και όχι μόνον σε εισοδηματικές ενισχύσεις, επιβεβαιώθηκε χθες ότι άλλο ένα μέρος αυτού, από 120 έως και 200 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση, κατά 3,9 μονάδες, των ασφαλιστικών εισφορών. Ως εκ τούτου, η τρόικα έρχεται να «βάλει χέρι» στο πλεόνασμα και να το προσαρμόσει στα δικά της δεδομένα, περιορίζοντας το εύρος των πολιτικών πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα