«Επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης»

 Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Γιάννης Μιχελάκης σε ομιλία του στην 6η Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η οικονομική κρίση ενέτεινε τις ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών της Ε.Ε., αντέστρεψε τη διαδικασία σύγκλισης των περιφερειακών ΑΕΠ και διεύρυνε τις ανισότητες, κυρίως στον τομέα της ανεργίας. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα η ανεργία από 8% ξεπέρασε το 27%, ο μέσος Έλληνας είδε το εισόδημά του να συρρικνώνεται κατά 38% και ο κίνδυνος από φτώχεια απέκτησε χωρική-περιφερειακή διάσταση.

«Ο ευρωσκεπτικισμός και ο ευρωαρνητισμός έχουν παρεισφρήσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη»

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε τη διάσταση της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι ο ευρωσκεπτικισμός και ο ευρωαρνητισμός έχουν παρεισφρήσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη κι αυτό είναι πιθανό να εκφρασθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. Υπενθύμισε ότι μετά την καταστροφή στην Κεφαλονιά ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και την κατά το δυνατόν αναθεώρηση της αρχής τής εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και -όπως είπε- «προς μεγάλη μας ικανοποίηση, σήμερα, το θέμα συζητείται στα αρμόδια φόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιδοκίμασε, επίσης, την αύξηση της τεχνικής βοήθειας προς τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την απόφαση να δανειοδοτήσει πιλοτικά τις πόλεις και τους δήμους που επιθυμούν να ξεκινήσουν καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Όπως είπε, «είναι προφανές ότι οι δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, ως ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη, γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες και είναι σε πλεονεκτικότερη θέση να τις προσδιορίσουν με ακρίβεια και να ανταποκριθούν με επιτυχία, καθώς διαθέτουν το δυναμικό και την πολιτική δέσμευση να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά, κοινωνία και περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής τους».

Υπό αυτό το σκεπτικό, η ελληνική Προεδρία -είπε- καλωσορίζει την προσεχή έκδοση του «Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση», που δίνει έμφαση στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με αμιγώς εδαφική διάσταση. «Το μοντέλο της ευρωπαϊκής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης είναι ένα νέο όραμα για την Ευρώπη», κατέληξε ο υπουργός.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα