Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινούν από την Τρίτη 25 Απριλίου κυβέρνηση και δανειστές, αφού επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα όπου αναμένεται  να παραμείνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Στο διάστημα αυτό, οι δύο πλευρές καλούνται να επιτύχουν μια τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει να ανακοινωθεί από το Eurogroup της 22ας Μαΐου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι επιστρέφει η αποστολή σήμερα (σ.σ. Δευτέρα), με στόχο να υπάρξει συμφωνία Staff Level Agreement το συντομότερο δυνατό. Όπως είπε, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη και αναμένεται να κρατήσουν κάποιες ημέρες.

Κοινοτικές πηγές από την πλευρά τους εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος θα ολοκληρωθεί με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και σημειώνουν ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προχωρήσει η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 14 Μαΐου.

Προϋπόθεση ωστόσο για την «επιτυχή» ολοκλήρωση των συζητήσεων είναι να δεσμευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα ότι θα νομοθετήσει από τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. που θα υλοποιηθούν την περίοδο 2019-2020, δηλαδή μετά το τέλος του τρέχοντος τρίτου μνημονίου.

Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν νέο κούρεμα στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου έχουν τεθεί ως προϋπόθεση από τους δανειστές, όχι για να συνεχίσουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας μετά το 2018, αλλά για να εκταμιεύσουν τους επόμενους μήνες τις εναπομείνασες δόσεις του τρίτου μνημονίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα