«Επιστροφή στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2014»

Για το τρίτο τρίμηνο του 2014  τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Eurobank. Αυτό εκτιμά η τράπεζα σε έκθεσή της με τίτλο «Αποτελέσματα οικονομετρικού υποδείγματος για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο – GDP NOWcasting model».

 Συνοπτικά, οι προκαταρτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματός της Eurobank υποδηλώνουν περαιτέρω σημαντική επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο -0,3% από -0.9% το 1ο τρίμηνο του 2014, με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους να διαμορφώνεται σε περίπου +0,8% έναντι οριακής μείωσης του -0.15% το προηγούμενο τρίμηνο.

Είναι δε συμβατές με το σενάριο επιστροφής σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ από το 3ο τρίμηνο του 2014.

Συνολικά για το σύνολο του τρέχοντος έτους, η Eurobank κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας μεταξύ 0,5% και 1%.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματός της τράπεζας για το ΑΕΠ του 2ο τριμήνου του 2014 είναι αυστηρώς προκαταρτική, αφού η ροή δημοσιεύσεων οικονομικών στοιχείων για το εν λόγω τρίμηνο θα συνεχιστεί και τους επόμενους 2-3 μήνες.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα σχετικής οικονομετρικής μελέτης για την παραγωγή εκτιμήσεων του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο. Τονίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ αλλά και άλλων βασικών δεικτών για την ελληνική οικονομία δημοσιεύονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ) και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς με σημαντική χρονική υστέρηση που, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το διάστημα τριών ημερολογιακών μηνών.

Η χρονική υστέρηση που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς είναι ένα πρόβλημα που συναντάται σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες οικονομίες, καθώς η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίησή τους απαιτεί συνήθως σημαντικό χρόνο, σημειώνει η Eurobank. Προσθέτει πως το πρόβλημα αυτό δυσχεραίνει την κατανόηση των πλέον πρόσφατων οικονομικών τάσεων και εξελίξεων και, κατ’ επέκταση, τη λήψη «ορθών» αποφάσεων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Έχει επίσης σημαντικές δυνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των τιμών (price discovery process) στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, μετοχών και σταθερού εισοδήματος.

Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην παρούσα μελέτη επιχειρεί, σύμφωνα πάντα με την τράπεζα, να αναδείξει και να αμβλύνει το μείζον πρόβλημα της χρονικής υστέρησης που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών δεικτών. Η εν λόγω μεθοδολογία μπορεί να τροποποιηθεί καταλλήλως και να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή εκτιμήσεων (σε πραγματικό χρόνο) όχι μόνο για το τρέχον ΑΕΠ μια χώρας αλλά και για σειρά άλλων μακροοικονομικών δεικτών όπως πχ. δείκτης τιμών καταναλωτή και παραγωγού.

 

Στην ειδική εφαρμογή (case study) της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το τρέχον (2ο) τρίμηνο του 2014, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 30η Ιουνίου 2014. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να δημοσιευθεί την 13η Αυγούστου του 2014 (2Q 2014 GDP flash estimate).

 

Συγγραφείς της έκθεσης είναι οι Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank καθώς και ο Δημήτρης Θωμάκος, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Επιστημονικός Σύμβουλος Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα