Επιστροφή της Attica Βank στον… αστερισμό της κερδοφορίας

Την επιστροφή της Attica Bank στην οργανική κερδοφορία μετά από τρία χρόνια κατέδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης για το 2014, με την «τράπεζα των μηχανικών» να γράφει κέρδη προ προβλέψεων και φόρων ύψους 23,4 εκατ. ευρώ το περσυνό έτος έναντι ζημιών 42,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Στα υπόλοιπα βασικά μεγέθη της τράπεζας, αποτυπώνεται η παρακάτω εικόνα:

# Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους, μετά από την προσμέτρηση και των προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, διαμορφώθηκαν σε ζημιά 54,6 εκατ. ευρώ έναντι ζηµίας 79,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση.

# Τα ίδια κεφάλαια του Οµίλου διαμορφώθηκαν σε 355 εκατ. ευρώ

# Το σύνολο του ενεργητικού του Οµίλου ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ.

# Ο δείκτης των µη εξυπηρετούμενων δανείων (>90 ημερών) σε σχέση µε το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 31/12/2014 σε 27,9%. Σε ό,τι αφορά τη χρήση που έληξε την 31/12/2014 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις που διενεργήθηκαν ανήλθαν σε 110 εκ. ευρώ περίπου έναντι προβλέψεων 100 εκατ. ευρώ περίπου τη συγκριτική χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,5% περίπου. Οι σωρευµένες δε προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 546,3 εκατ. ευρώ έναντι 436,4 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2013. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών (IFRS-7) από σωρευµένες προβλέψεις την 31/12/2014 διαμορφώθηκε σε περίπου 56,1%.

# Οι καθαροί τόκοι για τον Όµιλο ανήλθαν σε 89,8 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν θεαματική αύξηση έναντι της συγκριτικής χρήσης, κυρίως λόγω της δραστικής αποκλιμάκωσης του κόστους άντλησης χρήματος.

# Το σύνολο των εσόδων για τον Όµιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 121,3 εκατ. ευρώ έναντι 71,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 69,2%.

# Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων προ προβλέψεων για πιστωτικούς κινδύνους και έκτακτων αποζημιώσεων αποχώρησης προσωπικού μειώθηκε κατά 9,7% και διαμορφώθηκε σε 96,8 εκατ. ευρώ έναντι 107,2 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2013.

# Οι αµοιβές και τα εν γένει έξοδα προσωπικού, είναι µειωµένα κατά 15,2 εκατ. ευρώ περίπου και διαµορφώθηκαν σε 49,5 εκατ. ευρώ έναντι 64,7 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2013, παρουσιάζοντας ποσοστιαία µείωση της τάξης του 23,5%. Εάν εξαιρεθούν οι έκτακτες αποζηµιώσεις που χορηγήθηκαν στο προσωπικό που αποχώρησε, το σύνολο των αµοιβών διαµορφώνεται σε 44,5 εκατ. ευρώ έναντι 52,2 εκατ. ευρώ τη συγκριτική χρήση, ήτοι µείωση της τάξης του 14,6%

# Οι καταθέσεις διαµορφώθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ περίπου µειωµένες κατά 1,8% σε σχέση µε το αντίστοιχο συγκριτικό έτος, κυρίως λόγω των εκροών κατά το µήνα ∆εκέµβριο.

# Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ περίπου παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Το δε υπόλοιπο των χορηγήσεων µετά από προβλέψεις διαµορφώθηκε σε 3,2 δις. ευρώ για τη χρήση που έληξε την 31/12/2014 έναντι 3,3 δισ. ευρώ τη συγκριτική χρήση παρουσιάζοντας µείωση της τάξης του 3,3%.

Αλ. Αντωνόπουλος: «Μπορούμε αυτόνοµοι»
Αναφορικά µε τα αποτελέσµατα και τα µεγέθη της χρήσης 2014 του οµίλου της Attica Bank, ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η Attica Bank κατά το έτος 2014 µετά από τρία έτη επανήλθε σε οργανική κερδοφορία µε τα κέρδη προ προβλέψεων και φόρων να διαµορφώνονται σε 23,4 εκατ. ευρώ περίπου. Συνεχίστηκε επίσης µε ταχείς ρυθµούς η αναδιάρθρωση της Τράπεζας µε µείωση κατά δέκα των καταστηµάτων του δικτύου και µεταφορά των εργασιών τους σε καταστήµατα που βρίσκονται σε όµορες περιοχές ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε το πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου, το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2013.

»(…)Τα αποτελέσµατα και τα µεγέθη του οµίλου, για το έτος 2014, αποτυπώνουν εν γένει τη θετική έκβαση των σε εξέλιξη κινήσεων της ∆ιοίκησής της, πιστοποιούν την ορθότητα των εκτιµήσεων που είχαν διατυπωθεί βάσει του επιχειρηµατικού σχεδιασµού της Τράπεζας και επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα της Attica Bank να διατηρήσει την αυτόνοµη πορεία της.

»Τονίζεται ότι κεντρικός άξονας του επιχειρηµατικού σχεδιασµού της Τράπεζας εξακολουθεί να είναι η δηµιουργία εσωτερικού κεφαλαίου µε µόνιµα χαρακτηριστικά µέσω του ελέγχου του λειτουργικού κόστους, της αποτελεσµατικής διαχείρισης των κινδύνων και της οργανωτικής αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της.

»Η Attica Bank, βρίσκεται επίσης σε προχωρηµένη διαδικασία για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα αποτελέσµατα της άσκησης της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία δηµοσιεύθηκε το Α’ τρίµηνο του 2014. Ήδη η Τράπεζα µε την από 10/12/2014 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των µετόχων της, προγραµµατίζει αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 433,4 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της αύξησης αναµένεται στους προσεχείς µήνες παράλληλα µε την οµαλοποίηση των συνθηκών στην ελληνική κεφαλαιαγορά και την προσδοκώµενη αύξηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Ο βασικός µέτοχος ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕ∆Ε έχει ήδη ανακοινώσει την απόφασή του να συµµετάσχει στην αύξηση διατηρώντας το ποσοστό του.

»Με δεδοµένη τη σταδιακή βελτίωση των εσόδων του Οµίλου, την επιτάχυνση της ενεργητικής διαχείρισης του προβληµατικού χαρτοφυλακίου-στην οποία επικεντρώνεται ήδη η Τράπεζα µε την εφαρµογή σύγχρονων µεθόδων, την περαιτέρω αναβάθµιση των οργανωτικών δοµών, και σε συνδυασµό µε τoν αυξανόµενο ρυθµό περιορισµού του λειτουργικού κόστους, οι προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση της δηµιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου και την εν τέλει επιστροφή στην κερδοφορία προδιαγράφονται ευνοϊκές. Η όσο το δυνατόν συντοµότερη επιστροφή στην κερδοφορία, αποτελεί για τον Όµιλο απαραίτητη προϋπόθεση βιώσιµης ανάπτυξης και διατήρησης της αυτονοµίας του».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα