Επιτήρηση και μετά το Μνημόνιο, με βάση τους κανόνες του ESM

«Οι εκλογές που γίνονται σε μια χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αλλάξουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από Eurogroup. Ότι έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τηρηθεί κανονικά». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, τάχθηκε υπέρ μιας καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο, ενώ έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου. «Θέλουμε η Ελλάδα να λαμβάνει από μόνη της τις αποφάσεις για το μέλλον, φυσικά μέσα στην οικογένεια της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι πλήρες και ξεκάθαρα μέλος της Ευρωζώνης και αυτός ήταν ο στόχος μου τα 5 χρόνια της θητείας μου ως πρόεδρος του Eurogroup».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ο ίδιος δήλωσε ότι βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας με μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι έως τις 21 Νοεμβρίου, όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στην Βουλή, θα υπάρξουν τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που θα πείσουν τους θεσμούς ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Aκόμη, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στο τέλος κάθε προγράμματος υπάρχει επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM: «Αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια, αλλά δεν επηρεάζει την αυτονομία των χωρών». Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι έχουν παρέλθει τα χρόνια που υπήρχε πλήρης αυτονομία των χωρών-μελών. «Υπάρχουν πλαίσια αλλά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν υπάρχουν περιορισμοί και προϋποθέσεις. Είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, που ισχύει για όλες τις χώρες».

Ο… αλήστου μνήμης Γιάνης Βαρουφάκης και το βιβλίο του Ολλανδού

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με ένα αστείο από τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική αίθουσα με πολύ καλές μνήμες, παραπέμποντας στο γνωστό περιστατικό προ 2,5 ετών με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όταν στο τέλος της συνέντευξης ρωτήθηκε για το τι είχε πει τότε στον Γ. Βαρουφάκη, απάντησε ως εξής: “αν γράψω βιβλίο, θα σας πω, μέχρι τότε θέλω να δημιουργήσω λίγο σασπένς, διότι ξέρετε ότι το σασπένς αυξάνει τις πωλήσεις».

Ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη τέθηκε ωστόσο και προς τον κ. Τσακαλώτο. Ερωτηθείς εάν η σχέση του με τον κ. Ντάισελμπλουμ ήταν καλύτερη από την σχέση του με τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Δεν βάζετε τον πήχη και πολύ ψηλά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα