Επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού από τους πρόσφυγες

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται από τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής το Ελληνικό αφού βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης των χώρων του πρώην αεροδρομίου από τους πρόσφυγες που διαβιούν εκεί τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο των αρχών είναι και η εξάρθρωση του ηγετικού πυρήνα της ομάδας που προκαλεί τις αναταραχές στη δομή φιλοξενίας.

Στο σημείο βρίσκονται από τις 4:40 τα ξημερώματα περίπου 150 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ανάμεσα στους οποίους και γυναίκες. Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ξεκίνησε στις 6:00 το πρωί, με τους αστυνομικούς να τοποθετούν κορδέλες στην κεντρική είσοδο του παλιού αεροδρομίου και να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από τον χώρο.

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο. Εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες και η επιβίβαση αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα.

Πού θα μεταφερθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αρκετοί από τους μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό του Ελληνικού στο παρελθόν έχουν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο μίας μετακίνησης τους με ορισμένους να απειλούν ακόμα και να αυτοπυρποληθούν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα