ΕΠΟ: Πανάκριβη σχολή παραγόντων

Ποιον προπονητή θα μπορούσε να έχει η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στον πάγκο της με ετήσιες απολαβές δύο εκατομμύρια ευρώ; Απάντηση… Οποιονδήποτε. Τον καλύτερο. Ποιον έχει; Κανέναν!

Ή μάλλον έχει. Τον Κώστα Τσάνα, ο οποίος είναι υπηρεσιακός μέχρι να βγει η… υποχρέωση των προκριματικών του Euro 2016. Η ΕΠΟ σπατάλησε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ μέσα σε διάστημα ενός έτους, για να μην… έχει προπονητή στον πάγκο της, αλλά ούτε και τεχνικό διευθυντή! Μαρκαριάν και Καραγκούνης αποτελούν παρελθόν και πλέον η ΕΠΟ του Γιώργου Γκιρτζίκη βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση, η οποία δεν είναι άλλη από το που θα ξοδέψει τα επόμενα δύο εκατ. ευρώ, αποτυγχάνοντας παταγωδώς στις επιλογές της.

Τον περασμένο Αύγουστο (2014), η ΕΠΟ είχε για πρόεδρο τον Γιώργο Σαρρή. Ο γιατρός από τη Χίο κατάφερε να «διώξει» με τη συμπεριφορά του τον πετυχημένο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος κάθισε στον πάγκο της Εθνικής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, την οδήγησε για πρώτη φορά στους «16» και μετά αποχώρησε, προκειμένου να κόψει… μαχαίρι τις σχέσεις του με την ελληνική ομοσπονδία.

Στη θέση του Πορτογάλου προσελήφθη ο Ιταλός Κλαούντιο Ρανιέρι. Μεγάλο όνομα, υψηλό κασέ, μηδέν τίτλοι και διακρίσεις και μηδέν εμπειρία από εθνικές ομάδες. Αυτό βέβαια ήταν… λεπτομέρεια για τον Γιώργο Σαρρή και τα στελέχη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, τα οποία αποφάσισαν να προσλάβουν στη θέση του Σάντος τον Ιταλό και να του προσφέρουν ένα «δυνατό» συμβόλαιο 800.000 ευρώ ετησίως. Στο δε κείμενο του συμβολαίου, είχε προβλεφθεί και ρήτρα αποδέσμευσης, η οποία ανερχόταν στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ! Με άλλα λόγια, ο Κλαούντιο Ρανιέρι ήρθε στην Ελλάδα της κρίσης, της διαφαινόμενης πτώχευσης και των μνημονίων για να αρπάξει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και βρέθηκε ο… κουβαρντάς να του δώσει, δηλαδή η ΕΠΟ του Γιώργου Σαρρή.
Δύο μήνες αργότερα, ο Ρανιέρι έχασε από τα Νησιά Φερόε στο «Γ.Καραϊσκάκης» και μετά την κατακραυγή, αποχώρησε με… τυμπανοκρουσίες!

Από το σημείο αυτό και έπειτα, η περίπτωση της Ομοσπονδίας περνάει από τη σφαίρα της πλάκας, στη σφαίρα της τραγικότητας. Ο Ρανιέρι ζήτησε – και δικαίως βάσει του συμβολαίου του – την αποζημίωσή του, συν άλλα τριακόσια χιλιάρικα για τους συνεργάτες του. Το συγκεκριμένο ποσό προβλεπόταν επίσης στο συμβόλαιο. Η – αρχικώς – πλάκα και η τραγωδία στη συνέχεια, μετατράπηκαν σε έναν πραγματικό τραγέλαφο, όταν η ΕΠΟ δεν αναγνώρισε την ίδια της την υπογραφή και τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Κλαούντιο Ρανιέρι! Προκειμένου να γλιτώσει την κατακραυγή, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έστησε ένα ωραίο «θέατρο», παρουσιάζοντας στον κόσμο πως προσπαθεί να ρίξει το ποσό της αποζημίωσης και πως τηρεί σθεναρή αντίσταση. Ο καιρός πέρασε, το θέμα ξεχάστηκε, οι αποζημιώσεις όμως παρέμειναν στο ίδιο ύψος, καθώς προβλέπονταν στα συμβόλαια και οποιαδήποτε προσφυγή στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, θα σήμαινε απλώς μεγαλύτερα βάρη για την ΕΠΟ.

Όλα τα παραπάνω και πολλά – πάρα πολλά – περισσότερα, ώθησαν τον Γιώργο Σαρρή στην παραίτηση. Εν των μεταξύ, το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην Εθνική ομάδα είχε αναλάβει ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο Σαρρής έφυγε, πάντως, και στη θέση του ανέλαβε ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Τι άλλαξε επί της ουσίας στην ΕΠΟ; Τίποτα. Μόνο ο πρόεδρος. Διότι κατά τα άλλα, τα ίδια πρόσωπα αποφασίζουν και δη με τις ίδιες τακτικές και την ίδια φιλοσοφία, όπως θα διαπιστώσετε από το ρεπορτάζ παρακάτω.

Ξεκινά η εποχή Γκιρτζίκη

Ο Γκιρτζίκης ανέλαβε και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αμφισβητήσει το ποσό της αποζημίωσης του Ρανιέρι και των συνεργατών του. Ο κόσμος φώναζε, ορισμένα μέλη της ομοσπονδίας ήθελαν να δείξουν ότι κόπτονται για το καλό του όλου συστήματος και ξεκίνησε να παίζεται από την αρχή το ίδιο κακόγουστο έργο των προηγούμενων μηνών. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συμβούλια επί συμβουλίων, η ΕΠΟ κατέληξε στο εξής… εκπληκτικό συμπέρασμα. Ότι δεν μπορούν να «ρίξουν» στην αποζημίωση τον Ρανιέρι και τους συνεργάτες του, διότι οποιαδήποτε προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια, θα ήταν χαμένη υπόθεση για την ελληνική ομοσπονδία. Τελικά, μετά από πολλές επαφές, συμφωνήθηκε η αποζημίωση να είναι 800 χιλιάδες ευρώ. Υπολογίστε όμως και 200 χιλιάδες που είχε πάρει ως προκαταβολή ο Ιταλός, φτάνουμε στο ένα εκατομμύριο ευρώ, για τέσσερα ματς και έναν… βαθμό στα προκριματικά του Euro. Αντί για ενάμισι εκατ. ευρώ, ο Ιταλός πήρε ένα εκατ. και στην ΕΠΟ πίστευαν ότι πέτυχαν το… μεγάλο deal!

Αφού ξεπεράστηκαν όλα αυτά, προσελήφθη στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού ο Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος θα λάμβανε 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ελάχιστο χρόνο αργότερα και μετά τις νέες αποτυχίες της Εθνικής, ο Γιώργος Γκιρτζίκης έλαβε την απόφαση να «χρεώσει» όλη ευθύνη στον Μαρκαριάν και τον Γιώργο Καραγκούνη. Για τον τελευταίο, βάσει του συμβολαίου του, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση! Μία αποζημίωση που η διοίκηση του Γκιρτζίκη δεν αναγνωρίζει, παρ’ ότι τα συμβόλαια αναφέρουν ξεκάθαρα τους όρους. Ίδιες τακτικές, ίδια φιλοσοφία και ίδιες καταστροφικές αποφάσεις για μία ομάδα που ήταν πρότυπο για μία δεκαετία και μέσα σε… μία νύχτα, έγινε ο περίγελος για τα Νησιά Φερόε!

Την ίδια στιγμή, η Εθνική ομάδα δεν έχει ούτε προπονητή, ούτε τεχνικό διευθυντή. Που σημαίνει νέες προσλήψεις, νέες αλλαγές και νέες προκαταβολές. Πάμε πάλι από την αρχή και συνεχίζουμε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα