Επόμενος στόχος ο «3ος Πόλος»

Τις πρώτες ημέρες ζωής της νέας κυβέρνησης Τσίπρα, από τους πρώτους που επισκέφτηκαν την Αθήνα ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, εκτός της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, είδε και τους Σταύρο Θεοδωράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι ηγέτες Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ διέρρευσαν αυτά που ήθελαν και όχι το σύνολο των όσων διαμείφθηκαν στις συνομιλίες με τον Μάρτιν Σουλτς. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Σουλτς ζήτησε από τους ηγέτες των δύο κομμάτων να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους και να βρουν κοινό βηματισμό προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ισχυρός «3ος πόλος» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα που θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστήριξε την υποψηφιότητα και των δύο κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών επικεντρώνεται κυρίως στην προοπτική συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα ευδοκιμήσει επί μακρόν η συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με τον Πάνο Καμμένο. Από την άλλη, επιθυμούν ως κυβερνητικό εταίρο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς με τα οποία διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, από τους ΑΝ.ΕΛ.
Πολλοί εκτίμησαν ότι η συμφωνία στο πρόσωπο του Νίκου Αλιβιζάτου όπου τον ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αποτελούσε την αρχή για να ανοίξει ένας ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι Θεοδωράκης και Βενιζέλος απέρριψαν το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για φιλοευρωπαϊκό μέτωπο εντός της χώρας, ενώ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, ξεχωριστά φυσικά, για να ενημερωθούν, ενώ και οι δύο εμμένουν στο να φτιαχτεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Ο καθένας τον δρόμο του
Με τις παρούσες συνθήκες, όπως λένε συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη, αποκλείεται να υπάρχει κοινή πορεία όπως επιθυμεί το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Μάλιστα, τονίζουν χαρακτηριστικά πως «το Ποτάμι δεν αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο για να ανέλθει στην εξουσία».
Το ερώτημα που τίθεται πλέον ακόμη και μεταξύ των εθελοντών είναι ποιο δρόμο θα ακολουθήσει το Ποτάμι στη νέα πρόκληση ως η τρίτη δύναμη του δημοκρατικού τόξου. Ήδη από τις πρώτες συζητήσεις που γίνονται σε υψηλό επίπεδο θεωρείται βέβαιο ότι το συνέδριο που ετοιμάζει το κόμμα την άνοιξη θα δείξει και τον δρόμο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, στο συνέδριο θα επιβεβαιωθεί ο πλήρης προσανατολισμός του κόμματος προς την Κεντροαριστερά, κάτι που είχαν συζητήσει πριν ανακοινώσουν τη συνεργασία τους ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Σπύρος Λυκούδης.
Εξάλλου, μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποτυχία του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου να εισέλθει στη Βουλή, «ο δρόμος είναι ανοιχτός για να κυριαρχήσουμε στον λεγόμενο τρίτο πόλο», λένε στη Σεβαστουπόλεως. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που κινούνται σε αυτόν τον χώρο, τότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό.
Στο συνέδριο, πάντως, θα κληθούν και άλλες δυνάμεις να συμμετάσχουν, ευελπιστώντας να σχηματισθεί ένα ενιαίο σχήμα, αφού η Κεντροαριστερά, όπως αποδείχθηκε και με τα εκλογικά αποτελέσματα, έχει διασπαστεί σε μικρούς σχηματισμούς.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η επιλογή Αλιβιζάτου ήταν ένα μήνυμα. Όχι μόνο προς την κοινωνία, ότι το κόμμα διαφέρει, αλλά και προς τις μικρές κινήσεις της κεντροαριστεράς, ότι το Ποτάμι μπορεί να είναι το νέο τους σπίτι. Συν τοις άλλοις, όπως λένε στο Ποτάμι, πρέπει να προηγούνται των υπολοίπων, καθώς οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ γίνονται σε ρυθμούς χελώνας, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι εάν τελικά αναλάβει την προεδρία του κόμματος η Φώφη Γεννηματά πολύ δύσκολα θα επιτύχει να κάνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι κραταιά δύναμη.
Επίσης δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στη Σεβαστουπόλεως στο γεγονός ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται οι φωνές που με δημόσιο τρόπο ζητούν τον συντονισμό των δύο κομμάτων.
Ο Νίκος Μπίστης σε αναρτήσεις του στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ως μονόδρομο τη συνεργασία και τον κοινό βηματισμό μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ. Στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο και της Π.Γ. του κόμματος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα, ζητώντας ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε αναρτήσεις του αναφέρει: «Επειδή έρχονται μέρες πολύ δύσκολες, μήπως είναι καιρός Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να αρχίσουν στοιχειωδώς να συντονίζονται;»
Την ίδια ώρα, συνομιλητές του Στ. Θεοδωράκη εκτιμούν πως εάν οι κινήσεις το επόμενο διάστημα γίνουν με χειρουργική ακρίβεια, το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εντός Ελλάδας θα είναι το Ποτάμι. Κι έχοντας την πρωτοκαθεδρία θα μπορέσει να βάλει τους δικούς του όρους στο πολιτικό παιχνίδι. Επίσης στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν θα μακροημερεύσει, καθώς ο Καμμένος, ο οποίος αρέσκεται να ακροβατεί μεταξύ του ακροδεξιού λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, θα αποτελέσει τροχοπέδη για την κυβέρνηση όταν έρθουν στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια, όπως να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών κ.ά.
Και φυσικά, στο Ποτάμι ρίχνουν και λοξές ματιές και προς την κεντρώα πλευρά της Ν.Δ., η οποία ασφυκτιά στην ακροδεξιά λογική του Αντ. Σαμαρά. Θεωρούν πως όπως ο Κώστας Σημίτης την οκταετία του ως πρωθυπουργός διεμβόλισε τη Ν.Δ., έτσι μπορεί να γίνει και τώρα, καθώς αν μη τι άλλο το Ποτάμι αποτελεί μία σίγουρη στέγη χωρίς ακρότητες για όσους κεντρώους νιώθουν άβολα στη Ν.Δ., που ακόμη και σήμερα παρά την ήττα στις εκλογές συμπεριφέρεται πάνω στο σενάριο Λαζαρίδη περί «αριστερής παρένθεσης».
Εάν μάλιστα επιτύχει να πείσει ότι είναι η πραγματική μεταρρυθμιστική κίνηση, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, διότι, πέραν των όσων λέει αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας, όλοι γνωρίζουμε την κρατιστική αντίληψη των περισσοτέρων εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον φόβο που νιώθει συνολικά η αριστερά στις αλλαγές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα