Επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη Siemens

ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

Η έντυπη έκδοση της «Α» κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε με ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τη δίκη της Siemens. Εκεί λέγαμε ότι η διαδικασία είναι «χαμένη στη… μετάφραση και στο ενδεχόμενο παραγραφής» και μάλιστα κλείναμε το κείμενο ως εξής: «Η δίκη της Siemens διεκόπη για να συνεχιστεί την Τρίτη (12/7), ωστόσο οι γνωρίζοντες τα του δικαστικού ρεπορτάζ “ποντάρουν” ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει… καλό Φθινόπωρο».

Σήμερα, μόλις τρεις ημέρες μετά το δημοσίευμα της «Α», οι εξελίξεις μάς επιβεβαίωσαν: η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας της μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού κατηγορούμενο τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Η ακυρότητα –με βάση την κρίση των δικαστών– σχετίζεται με το γεγονός πως δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή στη Γερμανική και τη Γαλλική.
Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φώς της δημοσιότητας η Εισαγγελία Εφετών έκανε κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μετάφραση του βουλεύματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από την πλευρά του, ωστόσο, το ΥΠ.ΕΞ. χαρακτηρίζει ανυπόστατες και ψευδείς τις παραπάνω πληροφορίες περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την επίδικη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, από τον αριθμό 1 της οδού Βασιλίσσης Σοφίας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι «η Μεταφραστική Υπηρεσία, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών». Ειδικότερα σημειώνεται ότι «οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016».

«Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ..

Σε κάθε περίπτωση και υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται όλο και πιο ορατό το φάσμα της παραγραφής των αδικημάτων της υπόθεσης.  Θυμίζεται ότι τον παραπάνω κίνδυνο επεσήμανε τις προάλλες ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Τζώνης, υπογραμμίζοντας ότι από τον Μάρτιο του 2015 –όποτε και εξεδόθη το παραπεμπτικό βούλευμα– μέχρι και σήμερα έχει ήδη παύσει η ποινική δίωξη για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για τους μισούς από τους κατηγορουμένους!

«Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, τονίζοντας εμφατικά ότι το βασικό αδίκημα που εξετάζεται δηλαδή η δωροδοκίας φέρεται να τελέστηκε τη διετία 1997-1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.

«Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση», υπογράμμισε ο κ. Τζώνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα