Ερασιτέχνες (ευτυχώς…) οι Έλληνες απαγωγείς

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Ίσως φαντάζει υπερβολικό, όμως η μορφή της εγκληματικότητας στην Ελλάδα μοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτήν της Λατινικής Αμερικής. Η απαγωγή της 27χρονης Βαρβάρας Μητσώνη, ανιψιάς του εφοπλιστή και μετόχου του Αστέρα Τρίπολης, Γιάννη Καϋμενάκη, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες τής ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ήδη, από τον Μάρτιο του 2014, οι επιτελείς της Αστυνομίας είχαν στα χέρια τους απόρρητη έκθεση που έχουν συντάξει ανώτεροι αξιωματικοί, σύμφωνα με την οποία στο στόχαστρο απαγωγέων κινδυνεύουν να βρεθούν όχι μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και μεσαίου «βεληνεκούς» οικονομικοί παράγοντες που απασχολούνται σε θέσεις ευθύνης πολυεθνικών εταιρειών και ομίλων, ακόμα και τα παιδιά ή συγγενείς τους. Μάλιστα, αποφασίστηκε η ενίσχυση και η μετεκπαίδευση της ομάδας αντιμετώπισης απαγωγών της Ασφάλειας Αττικής, που είχε συγκροτηθεί το 2003 λόγω Ολυμπιακών Αγώνων με τη βοήθεια της Scotland Yard, ωστόσο λόγω έλλειψης κονδυλίων το μόνο που γίνεται επί της ουσίας είναι η μελέτη σεναρίων από υποθέσεις που έχουν σημειωθεί σε Βόρεια Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., σχολιάζει στην «Α» πως «εκτός από τους “επαγγελματίες” κακοποιούς, όπως στην υπόθεση Παναγόπουλου, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και στους νέους που επάνω στην απελπισία τους ενδέχεται να στραφούν προς το έγκλημα. Το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας σε πιο εύκολους κατά το παρελθόν στόχους, όπως οι τράπεζες, έχουν ενισχυθεί, στρέφει τις “φρέσκιες” συμμορίες σε θεωρητικά πιο εύκολες επιλογές».

Ο… ερασιτεχνισμός των Ελλήνων απαγωγέων σε σχέση με τους Λατινοαμερικάνους φαίνεται και από το γεγονός πως σε χώρες όπως το Μεξικό οι απαγωγείς διαπραγματεύονται για ελάχιστες ώρες με τους συγγενείς του θύματος, η διαδικασία εδώ μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες. Κάτι που καθιστά πιο εύκολο τον εντοπισμό τους.

 

Η πιο δύσκολη υπόθεση

Το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009, στο Καβούρι Αττικής, εκτυλίχθηκε ίσως η πλέον πολύκροτη απαγωγή στην Ελλάδα, αυτή του 79χρονου εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 13 ημέρες ομηρίας και αφού πρώτα η σύζυγός του κατέβαλε στους δράστες το ποσό των 30 εκατ. ευρώ (αρχικά ζητούσαν 50 εκατ. ευρώ). Έπειτα από μήνες ερευνών, η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε την υπόθεση, με αποτέλεσμα την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον 18 ποινικών – ως «εγκέφαλοι» καταδικάστηκαν το 2012 οι Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος. Η συγκεκριμένη απαγωγή ήταν μία πραγματική πρόκληση για τους αστυνομικούς, καθώς οι δράστες –τα ΜΜΕ τους έδωσαν το προσωνύμιο «συνδικάτο του εγκλήματος»– σχεδίαζαν τις κινήσεις τους για σχεδόν τρία χρόνια.

Παράλληλα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση λένε χαρακτηριστικά πως «είχαμε να κάνουμε με την πιο “τελειοποιημένη”, ίσως, απαγωγή από το οργανωμένο έγκλημα μέσα και έξω από τις φυλακές. Μας πίεζαν αφόρητα στις διαπραγματεύσεις, το ποσό που ζητούσαν ήταν τεράστιο και ήταν ανυποχώρητοι, ενώ μεγάλο πρόβλημα ήταν και η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του ομήρου. Είχαμε καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε να κάνουμε με αδίστακτους, εξαιρετικά μεθοδικούς ποινικούς που έκαναν ελάχιστα λάθη με τη χρήση κινητών αλλά και προκειμένου να μην αφήνουν ίχνη πίσω τους». Για να καταλάβει κανείς τη μεθοδικότητα τους, αρκεί να αναφέρουμε πως και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος από τα λύτρα δεν έχει βρεθεί, με τις φήμες να λένε πως είτε «ξεπλύθηκαν» στη Βουλγαρία, είτε έγιναν… επενδύσεις σε άλλες χώρες της Βαλκανικής.

 

Ερασιτεχνικές μέθοδοι

Τον Ιανουάριο του 2014, ο επιχειρηματίας Μανώλης Καραμολέγκος επιστρέφει στο σπίτι του όταν πέφτει σε ενέδρα στην περιοχή του Γέρακα. Οι επίδοξοι απαγωγείς, τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ και εξαφανίστηκαν. Ο επιχειρηματίας έμεινε μόνος με έναν από τους δράστες και τον έπεισε να παραδοθεί. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη άλλος ένας συνεργός του, ενώ λύτρα δεν πληρώθηκαν ποτέ. Πλημμελώς προετοιμασμένοι ήταν και οι επίδοξοι απαγωγείς του επιχειρηματία Κίκου Μαρτίνου, τον Δεκέμβριο του 2013 στη Βούλα. Ο νεαρός άνδρας είχε μόλις φύγει από τα γραφεία της οικογενειακής του επιχείρησης, όταν ένα ογκώδες βαν τού έκλεισε τον δρόμο. Ομάδα αγνώστων, οπλισμένοι με Kalashnikov, επιχείρησαν να τον περικυκλώσουν, αλλά ο ίδιος –έχοντας εκπαιδευτεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο– εμβόλισε με το αυτοκίνητό του το μικρό σε όγκο Ι.Χ. που χρησιμοποιήθηκε για να τον κλείσουν από πίσω και διέφυγε.

Άδοξη κατάληξη –για τους κακοποιούς– είχε και η απαγωγή ενός 61χρονου χρυσοχόου το 2011, τον οποίον απήγαγαν έξω από το σπίτι του και τον οδήγησαν σε περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Κατά τη διάρκεια της αρπαγής, οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με οικείους του και απαίτησαν χρήματα και πλάκες χρυσού για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά, δεν καταβλήθηκαν τα λύτρα, καθώς ο απαχθείς κατάφερε να διαφύγει, εκμεταλλευόμενος στιγμιαία ολιγωρία τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα