Ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές

Η απόφαση για την σταυροδοσία στις ευρωεκλογές, μπορεί να ξένισε πολλούς, όμως όπως λένε στο Μαξίμου είναι η αρχή για σημαντικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός επιμένει, ότι η χώρα χρειάζεται ένα θεσμικό σοκ, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να μπει φραγμός στους λαϊκιστές. Η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών με την κατάργηση της λίστας, μετά από 33 χρόνια και η καθιέρωση της σταυροδοσίας για τα υποψήφια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν η πρώτη κίνηση στο θεσμικό πεδίο.

Όπως λένε από το Μαξίμου αναμένονται και άλλες αποφάσεις, οι οποίες ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου θα δημιουργήσουν θετικές αντιδράσεις, καθώς εκτιμούν πως θα απαντάνε στο βασικό αίτημα των πολιτών για ριζικές τομές και στο πολιτικό σύστημα. Μια από αυτές τις αλλαγές που προετοιμάζονται θα είναι εκτός απρόοπτου –άγνωστο βέβαια πότε θα γίνει- η κατάργηση της λίστας και για τους βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι θα εκλέγονται και αυτοί με σταυρό. Η εισήγηση που υπάρχει είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση σύντομα, ώστε να ισχύσει για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αλλάζοντας επίσης άρδην ένα καθεστώς που ίσχυε από το 1974.

Είναι σαφής η επιδίωξη του Πρωθυπουργού να μεταβάλει άρδην το πολιτικό σκηνικό και να θεμελιώσει νέους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς εκ μέρους των κομμάτων και των πολιτικών. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι το σκηνικό της Μεταπολίτευσης, πρέπει να δώσει τη θέση του σε ένα νέο σύστημα κανόνων και θεσμών, εντός του οποίου η οικονομία, η διοίκηση, η εξωτερική πολιτική και η ίδια η κοινοβουλευτική λειτουργία θα βρίσκουν εύκολα κοινούς παρονομαστές.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος παραμένει ακόμη ζητούμενο, αλλά σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν το καλοκαίρι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση δημόσια, μετά και την παρέλευση πενταετούς προθεσμίας από την ατελή προηγούμενη.

Η πρόθεση

Ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε τονίσει την πρόθεσή του να εκκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Μια μεγάλη αλλαγή που συζητείται και μπορεί να γίνει και χωρίς αναθεώρηση, αλλά με απλό νόμο, είναι να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών από 300 σε 200, μια πρόταση που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εδώ και περίπου 20 χρόνια και πλέον έχει ωριμάσει. Αυτή η κίνηση μπορεί να συνδυαστεί και με το πάγιο αίτημα πολλών βουλευτών να «σπάσουν» ορισμένες πολύ μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β΄ Αθηνών.

Επίσης, έχει προχωρήσει αρκετά η συζήτηση για τον περιορισμό και του μπόνους των 50 εδρών σε 30, καθώς κεντρική ιδέα είναι να καταστεί πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στα πλαίσια του θεσμικού σοκ που θα γίνει με την συνταγματική αναθεώρηση, θα υπάρξουν αλλαγές, όπως η καθιέρωση του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση βουλευτικών, συνδικαλιστικών και καθηγητικών προνομίων, η σύσταση δεύτερου νομοθετικού σώματος όπως η Γερουσία, κατά τα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η υιοθέτηση του κανόνας της εξάντλησης της τετραετίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς να μπορούν να προκηρύσσουν εκλογές προηγουμένως.

Και οι υποψήφιοι

Στο μεταξύ στο Μαξίμου πονοκεφαλιάζουν για τους υποψήφιους που πρέπει να επιλέξουν για τους μεγάλους δήμους και ειδικά της Αθήνας. Αν η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε αποδεχθεί την πρόταση να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, η ΝΔ θα είχε αποφύγει ένα μεγάλο πονοκέφαλο και η πρωτεύουσα- κατά τα λεγόμενα, θα γνώριζε την επόμενη δήμαρχό της. Είπε όμως κατηγορηματικά «όχι» και το Μέγαρο Μαξίμου ταλανίζεται για την εξεύρεση του προσώπου που μπορεί να κερδίσει τον πρώτο δήμο της χώρας.

Εκτός της Όλγας Κεφαλογιάννη, στο τραπέζι έπεσαν τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Μάκη Βορίδη, του Κωνσταντίνου Μίχαλου και του Γιώργου Πατούλη και πολλών άλλων- υποψηφιότητες που για διάφορους λόγους απορρίφθηκαν. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός, βρίσκονται πλέον σε δίλλημα μεταξύ δύο παλιών γνωστών: του Νικήτα Κακλαμάνη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου οι οποίοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι ενδιαφέρονται.

Το πρόβλημα- όπως περιγράφεται είναι ότι ο Ν. Κακλαμάνης και ο Α. Σπηλιωτόπουλος, έχουν αρκετά κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά. Και κυρίως ότι αντλούν ψηφοφόρους από τον χώρο στον οποίο κινείται με άνεση και ο Γ. Καμίνης. Τους αστούς και μεσοαστούς ψηφοφόρους της Α’ Αθηνών, ενώ δεν εμβολίζουν ούτε την άκρα δεξιά (τι ποσοστό άραγε θα πάρει ο Ηλίας Κασιδιάρης;) ούτε την αριστερά. Θυμίζουμε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης έχασε στον δεύτερο γύρο των τελευταίων εκλογών, αν και στον πρώτο, συγκεντρώνοντας το 34,97 των ψήφων, προηγούνταν του Γ. Καμίνη κατά 6,67 μονάδες. Βεβαίως, εκτιμάται ότι ο Α. Σπηλιωτόπουλος θεωρείται ότι έχει ικανό ποσοστό απήχησης στην κεντροαριστερά, αλλά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θεωρείται σκληρό καρύδι.

Η τελική απόφαση, ανήκει στον Α. Σαμαρά και λέγεται ότι θα ληφθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα