Έτσι θα εκποιηθούν τα κρατικά αυτοκίνητα

Το νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλου, που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τον τρόπο που θα βγουν στο σφυρί τα κρατικά αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται και η διαδικασία μέσω της οποίας θα βγουν ηλεκτρονικά στο σφυρί τα ΙΧ των υπουργείων, που ο στόλος τους θα μειωθεί κατά 50%. Έτσι, πριν μπουν σε ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ τα οχήματα των υπηρεσιών των υπουργείων, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από αυτά, περιέρχονται κατά ψιλή κυριότητα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για χρονικό διάστημα αρχικά έξι μηνών

Πώς θα γίνει η εκποίηση αυτοκινήτων του Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

Τα οχήματα των υπηρεσιών των υπουργείων, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από αυτά, περιέρχονται κατά ψιλή κυριότητα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το οποίο μπορεί να παρατείνεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η νομή, κατοχή και χρήση των εν λόγω οχημάτων παραμένει στις οικείες υπηρεσίες. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για όσο χρόνο έχει την ψιλή κυριότητα των εν λόγω οχημάτων, μπορεί να προβαίνει σε εκποίησή τους, σταθμίζοντας τις ανάγκες κίνησης των υπηρεσιών, τη δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του κάθε οχήματος σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδίως την παλαιότητα και τον κυβισμό τους, καθώς και την προσδοκώμενη οικονομική ωφέλεια.

Με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζονται τα οχήματα της παραγράφου 1 που θα εκποιηθούν.

Για την εκποίηση τηρείται η διαδικασία των επόμενων παραγράφων. Τα οχήματα κοστολογούνται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την έκδοση των αποφάσεων της παραγράφου 2 του παρόντος από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού του υπουργείου Οικονομικών. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ανωτέρω προθεσμίας, η κοστολόγηση της αξίας τους οχήματος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΣΔΑ με τιμή βάσης i) είτε την αρχική λιανική τιμή αγοράς του ως καινούριου, ii) είτε την τελευταία πραγματοποιηθείσα κοστολόγηση από τη ΔΔΔΥ εφόσον υπάρχει, απομειούμενης της τιμής βάσης κατά 10% κατ’ έτος, της απομείωσης υπολογιζομένης κάθε φορά επί της τιμής βάσης. Σε κάθε περίπτωση η τελικώς διαμορφωθείσα τιμή κοστολόγησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τιμής βάσης.

Τα κοστολογημένα οχήματα δημοπρατούνται πλειοδοτικά, με ειδική ηλεκτρονική διαδικασία, την ευθύνη της οποίας φέρει το ΥΠΕΣΔΑ και η οποία έχει ως ακολούθως:

α) Τα κοστολογημένα οχήματα αναρτώνται σε ειδική εφαρμογή-σύστημα στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/ πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

β) Από την ανάρτηση, κάθε ενδιαφερόμενος πλειοδότης μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα, δίνοντας ατομικά στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όπου υπάρχει. Για τα νομικά πρόσωπα η εγγραφή πραγματοποιείται μέσω του νομίμου εκπροσώπου τους. Μετά την καταχώριση των εν λόγω στοιχείων, αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον εγγεγραμμένο χρήστη αποδεικτικό εγγραφής και δίνεται η δυνατότητα εισόδου στο σύστημα και συμμετοχής στις δημοπρασίες. Απαγορεύεται η συμμετοχή στις δημοπρασίες υπάλληλων του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και η συμμετοχή υπαλλήλου οι οποίος προέρχεται από την υπηρεσία στην οποία ανήκει το τιθέμενο προς πλειοδοσία όχημα.

γ) Οι εγγεγραμμένοι στην σύστημα, έχουν δικαίωμα εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης τον οχημάτων προς πλειοδοσία να επισκεφθούν τις οικείες υπηρεσίες που έχουν τη νομή, κατοχή και χρήση των οχημάτων και επιδεικνύοντας το αποδεικτικό εγγραφής και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους να επιθεωρήσουν οι ίδιοι και με δικά τους μέσα τα οχήματα που τους ενδιαφέρουν, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο σύστημα για κάθε όχημα.

δ) Με το πέρας των τριάντα (30) ημερών ξεκινά η ηλεκτρονική πλειοδοσία. Με βάση την τιμή κοστολόγησης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος πλειοδότης να προσφέρει οποιαδήποτε τιμή μεγαλύτερη της τιμής κοστολόγησης για το όχημα της επιλογής του. Οι προσφερόμενες τιμές διαφέρουν μεταξύ τους κατά εκατό (100) ευρώ τουλάχιστον.

ε) Η ηλεκτρονική δημοπρασία διαρκεί για διάστημα τριών εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της πρώτης προσφοράς, εντός του οποίου, οι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή δικαιούνται να υποβάλουν προσφορές.

στ) Την τέταρτη εργάσιμη ημέρα μετά την εκδήλωση της πρώτης προσφοράς κατακυρώνεται το όχημα στον πλειοδότη με τη μεγαλύτερη προσφορά και εκδίδεται πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης, το οποίο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον πλειοδότη. Στο προσωρινό πιστοποιητικό αναγράφεται η τιμή κατακύρωσης.

ζ) Εντός δέκα εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού προσωρινής κατακύρωσης, ο πλειοδότης με το πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης απευθύνεται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ και καταβάλλει το τίμημα

η) Ο πλειοδότης υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΣΔΑ τόσο το πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης όσο και το αποδεικτικό πληρωμής του τιμήματος, οι οποίες εκδίδουν το πιστοποιητικό οριστικής κατακύρωσης του οχήματος.

θ) Με το πιστοποιητικό οριστικής κατακύρωσης, ο αγοραστής μπορεί να παραλάβει το όχημα και τα συνοδευτικά του έγγραφα από την οικεία υπηρεσία που έχει τη νομή, κατοχή και χρήση του εν λόγω οχήματος, συντασσομένου σχετικού πρωτοκόλλου παραλαβής.

ι) Για τη θέση του οχήματος σε κυκλοφορία ο αγοραστής υποχρεούται με δική του ευθύνη και δαπάνες να ολοκληρώσει τις διαδικασίες: i) καταβολή του ειδικού τέλους ΕΠΕΤ ii) έκδοση νέων πινακίδων iii)ελέγχου από ΚΤΕΟ

4. Εάν ο πλειοδότης δεν προβεί στην καταβολή του χρηματικού αντιτίμου εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, τότε το όχημα κατακυρώνεται στον δεύτερο κατά σειρά πλειοδότη, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία, κ.ο.κ. Εάν δεν υφίσταται άλλος πλειοδότης, τότε το όχημα τίθεται εκ νέου στο σύστημα προς πλειοδοσία.

5.Μετά την παρέλευση του διαστήματος των έξι (μηνών) ή της παράτασης αυτού, τα οχήματα που δεν έχουν πωληθεί επιστρέφουν κατά πλήρη κυριότητα στις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν.

6. Απαγορεύεται η συμμετοχή στη δημοπρασία των υπαλλήλων που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και στο Υπουργείο ή το Ν.Π.Δ.Δ ή το Ν.Π.Ι.Δ στην κυριότητα του οποίου ανήκει το δημοπρατούμενο όχημα.

7. Με απόφαση του Υπουργού ΕΣΔΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες και τα απαραίτητα στοιχεία τόσο για τη διενέργεια της ηλεκτρονικής πλειοδοτικής δημοπρασίας, όσο και για τη χρήση της εφαρμογής από τους ενδιαφερόμενους πλειοδότες.»

www.dikaiologitika.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα