ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Αποφάνθηκε ως δικαστής ο Παπαγγελόπουλος»

«Έκαναν ένα στρατηγικό λάθος να βάλουν κι εμένα απέναντί τους», σχολίαζε με τη γνωστή αυταρέσκειά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγες ώρες αφότου η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis έφθασε στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος που διάβασε τη δικογραφία στο μικρό γραφείο του Κοινοβουλίου και απεφάνθη ότι η υπόθεση είναι μία χαμηλού επιπέδου σκευωρία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και βέβαια όλοι, ακόμη κι εντός του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσπαθούν να εκτιμήσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος και το μόνο που κάνει είναι να ετοιμάζει την άμυνά του σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες κατηγορίες που υπάρχουν.

Το μόνο που έχει πει είναι πως ο ίδιος έχει προϊδεάσει για την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά, σημειώνοντας ότι οι μάρτυρες πρέπει να κληθούν και να καταθέσουν με ονοματεπώνυμο, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε θίγεται να κινηθεί εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση ή ψευδορκία. Κι όπως αναμένεται, εκεί θα πατήσει και όπως λένε οι συνεργάτες του «υπάρχουν τρόποι για να επιτύχει αυτό που θέλει ο πρόεδρος και να εκτεθούν ανεπανόρθωτα όλοι έστησαν την σκευωρία». Και οι τρόποι είναι αφενός μεν να στραφεί εναντίον του δημοσίου, αφετέρου δε να προσφύγει στα διεθνή μέσα δικαστικής προστασίας. Και ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τον ευτελισμό της χώρας, όταν δικαιωθεί από τα διεθνή δικαστήρια ο Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «η αναφορά στο δικό μου όνομα είναι περιθωριακή και αστεία, τελείως παρεμπίπτουσα. Φανταστείτε εκείνους που έχουν προσβληθεί βάναυσα. Εναντίον ποίου θα κινηθούμε εάν θέλουμε;».

Ποιος είναι από πίσω

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μπορεί στις επίσημες δηλώσεις του να αναφέρεται στα θέματα συνταγματικής εκτροπής και προσβολής των θεσμών, αλλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δείχνει προς το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Και όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, σε αυτόν απευθυνόταν όταν σε μία από τις δηλώσεις του είπε πως «με κάποιους θα τα πούμε μετά τις επόμενες εκλογές». Κι όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος: «Δεν ξέρω ποιος έχει χειραγωγήσει ποιον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με προκλητικό και αναρμόδιο τρόπο επισκέφθηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συσκέφθηκε μαζί της για εκκρεμή δικογραφία. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, απολύτως αναρμόδιος, είχε γνώση του φακέλου και αποφάνθηκε ως δικαστής και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει πως το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται κρίσιμα έγγραφα στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας. «Κύριε Πρόεδρε, στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα: Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (“προστατευομένων”) ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς. Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή διά του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφό τους. »Παρ’ ότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομά μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά όταν τον ρωτούν για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τηρεί αποστάσεις: «Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν, αλλά όχι λάσπη στον ανεμιστήρα και όχι στη γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού κόσμου».

Ολομέτωπη επίθεση

«Κατά μέτωπο επίθεση». Αυτό είναι το μότο που χρησιμοποιούν στη Χαριλάου Τρικούπη και δείχνουν το πώς θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση Novartis. Φαίνεται πως δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν την παραμικρή σκιά να πλανάται πάνω από την υπόθεση και γι’ αυτό ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου έκανε λόγο σε επίσημη δήλωση για κυβερνητικό «ερντογανισμό» και επιχείρηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Αλλά και την ίδια θέση πήρε η Φώφη Γεννηματά, η οποία στην ομιλία της προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανακοίνωσε πως θα στηρίξει όλα τα στελέχη του χώρου που τα έχουν εμπλέξει οι σκευωροί στην υπόθεση. «Θα υπερασπιστούμε τα στελέχη μας», είπε χαρακτηριστικά. «Στήνουν σκευωρία για τους πολιτικούς τους αντιπάλους, πρόκειται για προσπάθεια ενός νέου βρώμικου ’89». Η κα Γεννηματά εστίασε τα πυρά της στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, «χρησιμοποιεί τη σκανδαλολογία για να επιτεθεί στη Δημοκρατία!».  Ήδη από τις πρώτες ώρες που έσκασε η υπόθεση Novartis, η ΔΗΣΥ, μέσω του Παύλου Χρηστίδη, σήκωσε το θέμα ζητώντας εξηγήσεις για τους λόγους που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε το κατώφλι του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Άλλη αντίδραση

Σε διαφορετικό ύφος κινήθηκε το Ποτάμι, ζητώντας «να δοθεί όλος ο χρόνος στους εκπροσώπους των κομμάτων για να ενημερωθούν για την πολύκροτη αυτή υπόθεση». Η Σεβαστουπόλεως υπογράμμισε πως «το Ποτάμι θα υπερασπιστεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης», κατακρίνοντας «τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις». Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στους πολίτες, λέγοντας πως πρέπει να μάθουν όλες τις πτυχές «του διεθνούς πολιτικοφαρμακευτικού σκανδάλου, καθώς τα όσα αποκαλύφθηκαν, αρχικά από το FBI, και στη συνέχεια από τις υπηρεσίες και άλλων χωρών», εγείρουν για άλλη μία φορά πολλά ερωτήματα για τις σχέσεις των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών με κρατικούς λειτουργούς, στελέχη των συστημάτων υγείας, αλλά και πολιτικούς. Στην ανακοίνωση υπάρχει και σαφής κριτική στην κυβέρνησηΣε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ζήτησε να μην «ανεχθούμε καμιά πολιτική συγκάλυψη ενόχου, αλλά και καμία πολιτική δολοφονία αθώου», προσθέτοντας πως δεν αναφέρεται στην υπόθεση Novartis, αλλά μιλά «γενικά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα