Ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων και για εταιρείες του αγροτικού κλάδου

Εκτός από τους αγρότες, και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας θα μπορούν να εξοφλούν τα αγροτικά δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Ο νόμος 3259/2004 προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Κάνοντας δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εμπίπτουν υπό προϋποθέσεις και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, όπως για παράδειγμα αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου για να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων:
– Θα πρέπει να προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεώς τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότης, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία κ.λπ.).
– Θα πρέπει να είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους.
– Η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα