«Ευρωκαμπάνα» στην Ελληνικός Χρυσός

Μία υπόθεση που «τρέχει» από το 2011 μοιάζει να κλείνει σήμερα όχι ευχάριστα για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από την εταιρεία ποσό ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, το οποίο κρίθηκε ως κρατική ενίσχυση.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μία εξαετία όταν η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση με την οποία η επιδότηση που είχε χορηγηθεί από τις ελληνικές αρχές στην «Ελληνικός Χρυσός» είχε κηρυχθεί ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ειδικότερα, η ενίσχυση αφορούσε την πράξη παραχώρησης της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την εν λόγω πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά η Ελλάδα και η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) αιτούμενες την ακύρωση της επίμαχης απόφασης της Κομισιόν. Ωστόσο στις 9/12/ 2015, το ΓΔΕΕ απέρριψε τα δύο αιτήματα επιβεβαιώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν συνεχεία, στις 18/2/ 2016 η “Ελληνικός Χρυσός” άσκησε αναίρεση αιτούμενη την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του ΓΔΕΕ για τους εξής λόγους:

i) εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων,

ii) εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των γηπέδων και

iii) εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του προνομίου που απορρέει για την «Ελληνικός Χρυσός» από την απαλλαγή καταβολής φόρου (το ύψος των φόρων συνδέεται με την αξία των γηπέδων η οποία δεν είχε εκτιμηθεί σωστά).

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι δύο πρώτοι λόγοι αναίρεσης που προβάλλονται από την “Ελληνικός Χρυσός” είναι απαράδεκτοι και ο τελευταίος αβάσιμος.

Πίσω στη σημερινή απόφαση, τώρα, το Δικαστήριο διαπίστωσε προκαταρκτικά ότι κατά πάγια νομολογία στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, ο έλεγχος που μπορεί να ασκηθεί από αυτό σε οικονομικές εκτιμήσεις είναι αναγκαστικά περιορισμένος. Στο συγκεκριμένο πεδίο, το Δικαστήριο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικονομική εκτίμησή του στη θέση της εκτίμησης της Επιτροπής.

Το Δικαστήριο απορρίπτει όλους τους λόγους αναίρεσης εκτός από την αιτίαση της “Ελληνικός Χρυσός” στο πλαίσιο του πρώτου λόγου αναίρεσης ότι το ΓΔΕΕ δεν προέβη σε απάντηση σχετικά με την ενίσχυση για την οποία είχε εκπονηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Σύμφωνα με το άρθρο 61 των Κανόνων Διαδικασίας του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο προχώρησε σε εξέταση ουσίας αυτού του λόγου αναίρεσης.

Η “Ελληνικός Χρυσός” ισχυρίζεται ότι η εν λόγω ενίσχυση καθίσταται ακατάλληλη για χρήση ως προς την εκτίμηση της αξίας των ορυχείων της Κασσάνδρας. Τούτο επειδή η έκθεση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τη συμβουλευτεί το συμβούλιο διοίκησης της European Goldfields σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης επιπρόσθετων μεριδίων κεφαλαίου της “Ελληνικός Χρυσός”. Επομένως εξέταζε την μακροπρόθεσμη αξία της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι η ενίσχυση για την οποία πραγματοποιήθηκε η έκθεση έχει τέτοια επιρροή στην αξία των περιουσιακών στοιχείων ώστε να επηρεάζει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της ίδιας της έκθεσης.

Καθόσον το ΓΔΕΕ παρέλειψε να απαντήσει στο επιχείρημα της “Ελληνικός Χρυσός” ως προς την ενίσχυση για την οποία είχε πραγματοποιηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης για την εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας τον 2004, το Δικαστήριο κηρύσσει την απόφαση του άκυρη.

Ως προς τους υπόλοιπους λόγους το Δικαστήριο απορρίπτει την αναίρεση: η αίτηση της “Ελληνικός Χρυσός” για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής της 23ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με την κρατική ενίσχυση που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της “Ελληνικός Χρυσός”, απορρίπτεται.

(Με στοιχεία από το in.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα