Ευρωκοινοβούλιο: Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε σήμερα Oμόφωνα με ψήφισμά της την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συζήτηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε τα εξής:

 

«H τουρκική επιθετικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, που είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, καθώ&sigma! f; και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

 

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στις αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ όλων των κρατών.

 

Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των αρχώ! ν που διέπουν την ΕΕ.

 

Η Τουρκία είναι η μοναδική υπό ένταξη χώρα που δεν έχει εδώ και είκοσι χρόνια επικυρώσει την Σύμβαση UNCLOS του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Τέλος, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί της υφαλοκρηπίδας τους και της ΑΟΖ. Η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των κρατών μελών συνιστούν υφαλοκρηπίδα και Aποκλειστική Οικονομική Ζώνη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα