Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προαναγγέλλει η Μέρκελ.

Στις προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται η ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

«Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε περαιτέρω την ευρωζώνη με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, για παράδειγμα με τη δημιουργία ενός δικού μας Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ)», αναφέρει το προεκλογικό πρόγραμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU). Βάση του θα μπορούσε να αποτελέσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) υπό τον Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπλήρωσε η καγκελάριος κατά την παρουσίασή του», σημειώνει στο σχετικό άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «αυτό που μοιάζει με μικρή διόρθωση πολιτικής είναι για την καγκελάριο μια αρκετά μεγάλη αλλαγή, διότι μέχρι τώρα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα προγράμματα βοήθειας άλλων χωρών της ευρωζώνης εθεωρείτο πάντα ως «μάντρα». Τώρα αυτό αλλάζει αφού κατά την καγκελάριο ο σχεδιαζόμενος θεσμός του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) θα μπορούσε «να παίξει έναν ισχυρό ακόμα ίσως και τον αποκλειστικό ρόλο».

Στο άρθρο υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προγράμματα σωτηρίας τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αναφέρει μάλιστα και την βασική αρχή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, ότι «χωρίς ταμείο, δεν δίνονται χρήματα». Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει ότι «η συμπεριφορά του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας εκνευρίζει εδώ και μήνες τον κ. Σόιμπλε», ο οποίος «έχει καταστήσει σαφές ότι σκέφτεται την δημιουργία του».

Η Die Welt επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, «το σχέδιο για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου προέρχεται από τους συνεργάτες του Σόιμπλε, Γιόργκ Αζμουσεν και Μάρκους Κέρμπερ, ενώ αναφέρει και την πεποίθηση του Βερολίνου ότι το σχέδιο αυτό θα τύχει υποστήριξης και από τον νέο Γάλλο πρόεδρο.

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η αποχώρηση του ΔΝΤ και η ίδρυση του ΕΝΤ θα αποτελούσε για την Ευρώπη και επομένως και για την Γερμανία ένα γεγονός ιδιαιτέρα μεγάλης σημασίας διότι θα ήταν το επόμενο βήμα για την κοινοτικοποίηση των χρεών των χωρών μελών της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα