Ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων από τη γρίπη

Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα της γρίπης στην Ελλάδα. Πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 110, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κύκλους της ιατρικής. Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας είναι αποκαρδιωτικά για τη χώρα μας, που σπάει κάθε ρεκόρ στους θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, με πληθυσμό 11,2 εκατομμυρίων, θρηνεί ήδη 106 νεκρούς από τη γρίπη ενώ η Γαλλία με 65 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 52 θανάτους, η Ισπανία με 46 εκατομμύρια έχει 155 θανάτους, η Ρουμανία με 21,5 εκατομμύρια έχει 4 θανάτους, η Σουηδία με 9,2 εκατομμύρια έχει επίσης 4 θανάτους και η Ιρλανδία με 4,5 εκατομμύρια έχει 9 θανάτους.

Παιδιά

Από ευρωπαϊκές μελέτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που έγιναν ανά ηλικιακή ομάδα, φάνηκε ότι περισσότερο από όλο τον πληθυσμό, πλήττονται τα παιδιά 5 έως 14 ετών, στα οποία και κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός.

Τόσο σε αυτές τις ηλικίες όσο και στην τρίτη ηλικία, στους χρόνιους αρρώστους και στα υγειονομικά επαγγέλματα, που όλοι τους είναι ομάδες υψηλού κινδύνου, η φετινή εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%.

Εν τω μεταξύ, μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον ιό της γρίπης με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 110, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 46 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ, ενώ, συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 286 άτομα.

“Αναγκαιότητα για μία εθνική πολιτική πρόληψης”

Τέλος, την αναγκαιότητα για μία εθνική πολιτική πρόληψης από τη θανατηφόρο γρίπη επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η φετινή εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%.

«Η δημόσια υγεία είναι υποχρέωση του κράτους” 

Το φαινόμενο καταδεικνύει την τραγική αδιαφορία αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της υγείας του ελληνικού λαού, όταν αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με ένα εμβόλιο των έξι ευρώ» αναφέρει ο ΙΣΑ και ζητά από το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του για μία αποτελεσματική εμβολιαστική πολιτική πρόληψης, διαφορετικά, επισημαίνει «τον ρόλο του κράτους θα αναλάβουμε εμείς»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα