Ε. Βενιζέλος: Πρέπει ν΄αντιστραφεί το κλίμα ευρωσκεπτικισμού

Την ανάγκη να αντιστραφεί το κλίμα ευρωσκεπτικισμού, τόνισε με μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτή θα είναι και μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Βενιζέλος αφού συνεχάρη την Εταιρία για το έργο της σημείωσε ότι η  Ευρώπη χρειάζεται μία νέα αφήγηση που να την ξαναφέρνει κοντά στις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Όπως είπε ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συζήτηση για την ανάγκη διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, του κράτους δικαίου και της θεσμικής ισότητας μεταξύ των κρατών-μελών, στοιχεία που όπως ανέφερε κλονίζονται συθέμελα κατά τη διάρκεια της  κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο  υπάρχουν χώρες στην Ε.Ε. που αποφασίζουν και χώρες που εξωθούνται ή αναγκάζονται να αποδεχθούν αποφάσεις.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στο ρόλο της τρόικας, που όπως είπε πρόκειται για δομές που δεν προβλέπονται από τις συνθήκες της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα, δεν λογοδοτούσαν και δεν ελέγχονταν.

Αυτές οι πρακτικές, είπε, δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, θέτοντας σαφέστατα ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανησυχητικό κλίμα και σημείωσε πως η ελληνική προεδρία επιθυμεί να συνδράμει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης και των νέων μορφών ευρωσκεπτικισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα