«Ζήτω η Ελλάς!»

Έκπληκτους άφησε τους πάντες ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας του δεξίωσης για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αφού φέτος είναι η τελευταία χρονιά της δεύτερης θητείας του. Ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες ημέρες μετά από την «αυτοκρατορική» εμφάνιση Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, με το προσφυγικό να ταρακουνά συθέμελα την Ευρώπη, , φώναξε, μέσα από το Λευκό Οίκο για να ακουστεί παγκοσμίως: «Ζήτω η Ελλάς!».

Τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκαν στον Λευκό Οίκο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και ηγετικούς παράγοντες της Ομογένειας, για τον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν στη δεξίωση για τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, και ο ρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος

Τόσο στην ομιλία του, όσο και μετά την εκδήλωση σε σύντομη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για τη χθεσινή του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκεσε – σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν – 45 λεπτά. Σύντομη αναφορά έκανε κι ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό συνομίλησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα.

Για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ασφαλώς για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε στην ομιλία του πως μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλώντας εξ ονόματος του προέδρου Ομπάμα, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος.

Αναφέρθηκε επίσης στη μακρά του στενή συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές αξίες που ενώνουν τους δύο λαούς και τις δύο δημοκρατίες.

Στη σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους είπε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Με την προσφώνηση «καλωσορίσατε στο Λευκό Οίκο», στα ελληνικά, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του, που έκλεισε με τη ζητωκραυγή στα ελληνικά, «Ζήτω η Ελλάς».

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο πρόεδρος Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του ελληνικού λαού, για τον ανθρωπισμό με τον οποίο έχει αγκαλιάσει όλους αυτούς που έχουν ανάγκη.

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών που είναι φίλοι και σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή δεν είναι μια σχέση ανάμεσα σε κυβερνήσεις, είναι μια σχέση ανάμεσα σε φίλους και σε οικογένειες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις και περνούν μεγάλες δυσκολίες.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη όσο ποτέ από την κρίση, γιατί ο ελληνικός λαός είναι ανθεκτικός και το έχει αποδείξει στο παρελθόν σε δυσκολότερες καταστάσεις.

Παράλληλα χαρακτήρισε καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεισφορά της ομογένειας.

Σε σύντομη στιχομυθία με τους δημοσιογράφους καθώς χαιρετούσε τον κόσμο, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, είπε πως «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα