Ζαγοράκης: «Μεγαλύτερες αποζημιώσεις στους αγρότες»

Μεγαλύτερες αποζημιώσεις και μέτρα από πλευράς ΕΕ για να μην χαθεί η ρωσική αγορά για τους Έλληνες αγρότες ζητά με γραπτή του κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, ως μέλος της Αντιπροσωπείας για την Κοινοβουλευτική Συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας.

Ο κ. Ζαγοράκης επισημαίνει στην ερώτησή του ότι οι Έλληνες αγρότες έχουν εργαστεί επί σειρά ετών για να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρωσική αγορά και κάθε προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών αγορών θα χρειαστεί πολλά χρόνια. Για αυτό το λόγο, καλεί την Επιτροπή να προβλέψει στην αναθεωρημένη πρόταση τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, λαμβάνοντας υπόψη τα μερίδια εξαγωγών της κάθε χώρας προς την Ρωσία.

Παράλληλα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικρίνει τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία αν και υποψήφια προς ένταξη χώρα, έσπευσε να επωφεληθεί από τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος των κρατών-μελών της ΕΕ και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει σαφή θέση.

Επιπλέον, ο κ. Ζαγοράκης καλεί την Επιτροπή να απαντήσει για το τί πρόκειται να πράξει στο ενδεχόμενο που λήξει το ρωσικό εμπάργκο και η ρωσική αγορά χαθεί για χιλιάδες ευρωπαίους παραγωγούς, λόγω μακροχρόνιων συμφωνιών που συνάπτονται αυτήν την περίοδο.

Τέλος ο κ. Ζαγοράκης ζητά από την Επιτροπή να λάβει παρόμοια έκτακτα μέτρα στήριξης και για άλλους συναφείς παραγωγικούς κλάδους, όπως οι μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες απώλεσαν σημαντικό κομμάτι του κύκλου εργασιών τους από τις ρωσικές κυρώσεις, ενώ ζητά να πληροφορηθεί σχετικά με τα αποθεματικά του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που ακολουθούν σε σειρά εποχικότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα