Ζωή Λάσκαρη: Δάκρυα για την… Αμαρυλλίδα

Και πώς να το πιστέψεις… Ξαφνικά, χωρίς να μας προϊδεάσει, έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη, παίζοντας θαρρείς ακόμη έναν ρόλο που αρνείσαι να συνειδητοποιήσεις. Εκείνη που έδωσε γέλιο, αλλά και προβληματισμό μέσα από τον κινηματογράφο και το θέατρο σε μεγαλύτερες και νεότερες γενιές…

Ρεπορτάζ: Καίτη Νικολοπούλου

Εκείνη που με το ψευδώνυμο «Αμαρυλλίς» κέρδισε τον τίτλο τής Σταρ Ελλάς το 1959 στην «φαντασμαγορικήν χοροεσπερίδα εις τα Aστέρια της Γλυφάδας» σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» (10/6/1959), όπου εστέφθη «Σταρ Eλλάς 1959 η 18ετίς δεσποινίς Ζωΐτσα Kουρούκλη, με το ψευδώνυμον “Aμαρυλλίς” (αριθμός 12), υπό τας επευφημίας του πλήθους που είχε κατακλύσει το κέντρον».

Από εκείνη την λαμπερή βραδιά η Ζωή Λάσκαρη μπήκε αποφασιστικά στις καρδιές μας για να μείνει για πάντα.

Από την κορυφή της ομορφιάς στον… Κατήφορο

Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1940 (κατά την «Απογευματινή» της εποχής των προαναφερθέντων καλλιστείων) ή του 1944 (κατά την ίδια) στην Θεσσαλονίκη. Ο τίτλος της τής έδωσε την λάμψη που αποζητούσε ο συντοπίτης της Γιάννης Δαλιανίδης  για να την επιλέξει ως πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961. Η τεράστια επιτυχία ήταν αναμενόμενη, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας λαμπρής καριέρας όπου θα μεσουρανούσε μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη στο θεατρικό και κινηματογραφικό στερέωμα.

Έκανε αποκλειστικό συμβόλαιο με την Φίνος Φιλμ, κατά το οποίο ο Φιλοποίμην Φίνος θέλησε να αλλάξει το όνομά της από Κουρούκλη (έτσι ονομαζόταν η ξαδέλφη της και γνωστή ήδη τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη) σε Λάσκαρη – κατ’ επιλογή του Γιάννη Δαλιανίδη.

Μοιραία γυναίκα, κρυφό απωθημένο

Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών. Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε όπως «Ο ατσίδας», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Νόμος 4000», «Χωρίς ταυτότητα», «Ίλιγγος», «Κορίτσια για φίλημα», «Στεφανία», «Τέντυ μπόι αγάπη μου», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο», «Μαριχουάνα στοπ», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Εραστές του ονείρου», «Οι θαλασσιές οι χάντρες» και πολλές άλλες.

Η Ζωή Λάσκαρη συνεργάστηκε με μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά., ενώ στο θέατρο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνω Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή, Άντολφ Σαπίρο, Σταύρο Τσακίρη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Γιώργο Ρεμούνδο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Κωστή Μιχαηλίδη, Κώστα Μπάκα, Αντώνη Αντωνίου, Γιάννη Δαλιανίδη, για να εμφανισθεί σε παραστάσεις όπως στην μεγάλη επιτυχία «Εραστές του ονείρου» του Γιάννη Δαλιανίδη μαζί με τον Tόλη Bοσκόπουλο, «Ο άνθρωπος που γύρισε από τον γύψο», «Πώς να κερδίσετε τον άντρα σας», «Ξυπόλητη στο Πάρκο», «Η κυρία του Μαξίμ», «Φρύνη η εταίρα», «Παντρεύομαι τον άντρα μου», «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές»,  «Καινούρια Σελίδα», «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», «Τρωάδες», «Ρόουζ», κ.ά.

Έριξε «άγκυρα» στον Λυκουρέζο

Η Ζωή Λάσκαρη έζησε έντονα την ζωή της. Όλοι θυμόμαστε τον μεγάλο έρωτα που έζησε με τον Τόλη Βοσκόπουλο και την έμπνευση που του έδωσε η «ξανθή αγαπημένη Παναγιά»! Από το 1976 όμως βρήκε το απάνεμο λιμάνι της μέσα από τον γάμο της με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, με τον οποίο απέκτησε την κόρη της Μαρία-Ελένη, η οποία είχε παντρευτεί με τον Απόστολο Γκλέτσο αλλά στη συνέχεια χώρισαν, ενώ από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο είχε αποκτήσει την κόρη της Μάρθα, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Βλάση Μπονάτσο, ο οποίος έφυγε πρόωρα από την ζωή.

Η Ζωή Λάσκαρη είχε επίσης διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων, έχοντας εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα