Ηλεκτροπληξία…

Σοκ έχει προκαλέσει στον χώρο της ενέργειας η απόφαση της ΔΕΗ να «κόψει» το ρεύμα στην Αλουμίνιον, μετά τη σκανδαλώδη και ευθέως παράνομη απόφαση της διαιτησίας να κοστολογήσει την τιμή αγοράς του ρεύματος της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ στο ύψος των 36,6 ευρώ / MWh, όταν το κόστος της ΔΕΗ για την παραγωγή και εμπορία του ρεύματος ανέρχεται σε 72 ευρώ / MWh.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ –παρατίθεται αυτούσια στην επόμενη σελίδα–, η πρωτοφανής αυτή απόφαση ζημιώνει τη ΔΕΗ και τους μετόχους της, το Ελληνικό Δημόσιο, διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό –αφού ευνοείται η Αλουμίνιον έναντι των ανταγωνιστών της– και, τέλος, είναι παράνομη αφού παραβιάζει ουσιώδεις διατάξεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι η μειωμένη τιμή θεωρείται επιδότηση και ήδη η χώρα μας έχει καταδικαστεί σε πρόστιμο 17,1 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας προγενέστερης παρεχόμενης μειωμένης τιμής της ΔΕΗ στην Αλουμίνιον.

Βαρύτατες οι ευθύνες της ΡΑΕ

Πολλοί απ’ όσους εμπλέκονται στη σκανδαλώδη απόφαση της διαιτησίας ΔΕΗ-Αλουμίνιον σπεύδουν να τηρήσουν αποστάσεις από την υπόθεση, πλην όμως, όσο και αν «νίπτουν τας χείρας τους», σημασία έχει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που οι ίδιοι ισχυρίζονται.

Και ξεκινάμε από τη ΡΑΕ, η οποία όχι με μία αλλά με δύο ανακοινώσεις προσπαθεί να αποποιηθεί τόσο της εμπλοκής της όσο και των ευθυνών της. Κατ’ αρχήν, ξεκινάμε με την επιλογή του επιδιαιτητή της υπόθεσης, και μέλους της ΡΑΕ, κ. Μιχ. Θωμαδάκη,  για την οποία η ανακοίνωση της ΡΑΕ αναφέρει ότι ήταν επιλογή των δύο πλευρών, δηλαδή της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον, την οποία επικύρωσε τυπικά η Απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ, κ. Ν. Βασιλάκου, κατόπιν εισήγησης της Ολομέλειας.

Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα λέει η ΡΑΕ, αφού όπως φαίνεται στο κείμενο της σχετικής Απόφασης της ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 24/2012:

«Επειδή οι εταιρείες ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. και ΔΕΗ Α.Ε. και με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-155422/26.04.2012 και Ι-155436/27.04.2012 επιστολές τους αντίστοιχα, ενημέρωσαν τη ΡΑΕ ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το πρόσωπο του Επιδιαιτητή και ζήτησαν την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 37 του ν.4001/2011»,

και παρακάτω:

«Επειδή η Ολομέλεια εισηγήθηκε ομόφωνα στον Πρόεδρο να ορίσει ως Επιδιαιτητή το Μέλος της ΡΑΕ κ. Μιχάλη Θωμαδάκη»,

γι’ αυτό και βγήκε αυτή η απόφαση ορισμού του ως επιδιαιτητή από τον πρόεδρο της ΡΑΕ.

Επιπλέον, μη μας λέει η ΡΑΕ ότι δεν ήξερε τι γινόταν και δεν ήθελε καμία εμπλοκή στο θέμα όσο διαρκούσε η διαιτητική διαδικασία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον. Αν όντως ήθελε να τηρήσει τέτοια ουδέτερη και αμέτοχη στάση, γιατί από τον Πίνακα των 78 εγκεκριμένων διαιτητών και επιδιαιτητών επέλεξε ένα μέλος της ΡΑΕ; Όπως λέει το ρητό, «η γυναίκα του καίσαρα οφείλει όχι μόνο να είναι, αλλά και να δείχνει τίμια».

Συνεχίζουμε τώρα με τους διαιτητές, κ.κ. Θωμαδάκη και Κουτζούκο, οι οποίοι με τις ψήφους τους οδήγησαν σε αυτή την κατά πλειοψηφία απόφαση-τραγωδία. Δεν  θα σταθούμε μόνο σε όσα έχουν γραφτεί ή ειπωθεί γι’ αυτούς από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Κυρίως θα σταθούμε στο γεγονός ότι η Ολομέλεια της ΡΑΕ επέλεξε ως διαιτητές μηχανικούς και όχι οικονομολόγους σε ένα καθαρά οικονομικό θέμα, όπως ήταν ο προσδιορισμός της τιμής της αγοράς ρεύματος από την Αλουμίνιον.

Ένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο για τη ΡΑΕ και τον εκλεκτό της κ. Θωμαδάκη είναι η ευθεία παρέκκλισή του από την υπ’ αριθμ. 36/2011 γνωμοδότηση της ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία το μέσο κόστος παραγωγής και εμπορίας της ΔΕΗ ανέρχεται σε 69,78 ευρώ / MWh. Με λίγα λόγια, ο κ. Θωμαδάκης αποδέχθηκε πλήρως –όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ– τις απόψεις του οικονομικού διευθυντή της Αλουμίνιον, ξεχνώντας(;) τις αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής που είναι μέλος. Την ώρα που το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί μάστιγα για την πλειονότητα των Ελλήνων ο κ. Θωμαδάκης με την ψήφο του μειώνει το κόστος αγοράς του ρεύματος υπέρ της Αλουμίνιον και εις βάρος της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα, ενώ η ΔΕΗ προσπαθούσε να εισπράξει το οφειλόμενο ποσόν ύψους 156,1 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση αυτή η Αλουμίνιον να ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ τής οφείλει 43,7 εκατ. ευρώ!!!

Δηλαδή, εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι».

Εισαγγελείς εδώ και τώρα!

 Η όλη διαδικασία στο προαναφερόμενο πρώτου μεγέθους σκάνδαλο πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές. Η ζημία που υφίσταται η ΔΕΗ και το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητη και να μη διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, ο ποινικός χαρακτήρας των χρεών της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ –αλλά και προς τη ΔΕΠΑ– έχει ήδη διαπιστωθεί από τους πρώην οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι είχαν ασκήσει δίωξη κατά των υπευθύνων της Αλουμίνιον, αφήνοντας όμως εκτός κάδρου τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, του οποίου ωστόσο την υπογραφή έφερε η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον…

Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στα… συρτάρια της 8ης Ειδικής Ανακρίτριας, κας Μαρίας Τόλια, η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με τον σχετικό φάκελο. Η μη ενασχόληση όμως της αρμοδίας ανακριτικής αρχής με την υπόθεση αυτή των χρεών επιφέρει κραδασμούς στην ελληνική οικονομία, αφού όπως είναι γνωστό τον περασμένο Ιούλιο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ «ναυάγησε» εξ αιτίας των χρεών αυτών, και σήμερα η ΔΕΗ αναγκάζεται να δανείζεται χρήματα από τράπεζες με πολλαπλάσιο επιτόκιο από το επιτόκιο των χρεών της Αλουμίνιον, ζημιώνοντας έτσι την εταιρεία και το κράτος. Ποιο άλλο γεγονός πρέπει να σημειωθεί, ώστε η κα Τόλια να ενδιαφερθεί και να διαλευκάνει τα αίτια και τα αποτελέσματα των χρεών αυτών; Θα ευαισθητοποιηθεί ν’ ανοίξει τον φάκελο, ή θα πρέπει να της «θυμίσουν» την αυτονόητη ενασχόλησή της με τον καυτό αυτό φάκελο οι αρμόδιοι επιθεωρητές των δικαστηρίων;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα