Ηρεμία μετά την καταιγίδα!

Αποφεύχθηκε η εσωστρέφεια και η… πανωλεθρία στην Τούμπα, αφού ο ΠΑΟΚ έπαιξε σαν ΠΑΟΚ στη ρεβάνς της Τούμπας με αντίπαλο τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, την οποία κονιορτοποίησε με το εντυπωσιακό 6-0.

Ο Τούντορ με τα λόγια του στα αποδυτήρια πριν από το ματς δεν άφησε πολλά περιθώρια στους παίκτες του: «Παίζεται το κεφάλι σας και το κεφάλι μου. Μπείτε από το πρώτο λεπτό σαν αφεντικό και θυσιαστείτε για την ομάδα!», τους είπε ο Κροάτης, έχοντας πάρει το μήνυμα από τη διοίκηση μετά την εμφάνιση του πρώτου αγώνα και την ήττα με 2-1. Εδώ που τα λέμε, ο Τούντορ ήταν με την πλάτη στον τοίχο από τη μέρα που ανέλαβε! Του το είχε εξηγήσει ο Άρνεσεν με το καλημέρα. «Αναλαμβάνεις αυτή τη δύσκολη ομάδα ή όχι; Να ξέρεις ότι θα στηθείς στον τοίχο με την πρώτη αποτυχία. Έτσι είναι ο ΠΑΟΚ. Αν έρθεις πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να επιβληθείς, να κάνεις τρεις προκρίσεις και να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα», είχε πει ο Σουηδός τεχνικός διευθυντής στον Κροάτη, ο οποίος προφανώς και δέχθηκε.

Έτσι εξηγούνται και οι πειθαρχικές τιμωρίες με το παραμικρό, έτσι εξηγείται και η πρόσληψή του, καθώς ήταν ένας άπειρος προπονητής, αλλά με τρομερή πείρα από την πίεση του πρωταθλητισμού σαν ποδοσφαιριστής. Προσελήφθη, λοιπόν, διότι έχει το χαρακτήρα του «καμικάζι», όπως και ο Πάμπλο Γκαρσία, έναν χαρακτήρα που προφανώς θέλησε να μπολιάσει ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ του αύριο και να τον διαφοροποιήσει από τον ΠΑΟΚ του χθες, του ήπιου Βρύζα, του θρησκόληπτου Αναστασιάδη και του ταπεινού Γεωργιάδη.

Το παλιό ευρωπαϊκό προφίλ!

Ο ΠΑΟΚ πάντα διέθετε «ευρωπαϊκό ατσάλι», οπότε αυτό που είδαμε το απόγευμα της Πέμπτης στην Τούμπα δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, ήταν εδώ και χρόνια ξεχασμένο. Υπήρξε μία αναλαμπή στο Λονδίνο με την Τότεναμ και μετά τίποτα. Αυτό, λοιπόν, το «ατσάλι» είναι το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ του αύριο. Ένα ζητούμενο που θα αναδειχθεί μόνο από σωστή διάγνωση των καταστάσεων.

Αυτό που μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς από τον ΠΑΟΚ των δύο πρώτων αγωνιστικών του υποχρεώσεων είναι το εξής. Πως είναι ομάδα που μπορεί να χάσει από αντίπαλο τον οποίο νικάει με 6-0! Διότι αυτό συνέβη μέσα σε μία εβδομάδα. Πρώτα έχασε(οπότε και χτύπησαν τα «καμπανάκια») και μετά έκανε το αυτονόητο, υπέταξε δηλαδή με ένα φυσιολογικό  σκορ μία σαφώς χειρότερη ομάδα. Είναι όμως μάθημα ή δεν είναι το ότι μπορείς να χάσεις από μία ομάδα στην οποία κανονικά πρέπει να ρίχνεις μισή ντουζίνα γκολ;

Το μάθημα να γίνει πάθημα

Για να γίνει το πάθημα, μάθημα, θα πρέπει οι δύο άξονες να συνεχίσουν την καλή δουλειά. Κατ’ αρχήν ο Τούντορ να διορθώσει τα λάθη και να βρει όσο το δυνατό συντομότερα το κατάλληλο σχήμα και στη συνέχεια η διοίκηση και ο Άρνεσεν να φέρουν κι άλλους καλούς παίκτες στην Τούμπα προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ομάδα. Θεωρητικά, θα γίνουν δύο ακόμη μεταγραφές ενδεκάδας. Ο κόσμος, άλλωστε, το φώναξε στην Τούμπα λίγα λεπτά μετά το 6-0. «Κάντε καμιά μεταγραφή», ήταν το σύνθημα και για να το φωνάζεις αυτό μετά από τέτοια νίκη, σημαίνει ότι έχεις απαιτήσεις. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ο Φρανκ Άρνεσεν συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η τελευταία του κρούση έπεσε κι αυτή στο κενό, καθώς ο Λετονός επιθετικός του Αμβούργου, Άρτιομς Ρούντεβς, δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν θέλει να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα!

Κατά τα άλλα, πρέπει να αποδοθούν  τα εύσημα στον Ιγκόρ Τούντορ και για έναν ακόμη λόγο. Σπάνια συναντάς στα ελληνικά γήπεδα ομάδες που να αλλάζουν σύστημα από άμυνα σε επίθεση. Ο ΠΑΟΚ παρά τις ελάχιστες μέρες προετοιμασίες, στις λίγες στιγμές που αμύνθηκε με τη Λοκομοτίβα έπαιζε με τέσσερις στην άμυνα και δύο αμυντικά χαφ. Μετά έβγαινε στην κόντρα με 3-5-2, ενώ κάποιες φορές το 4-5-1 μετατρεπόταν σε 3-4-3 με το σέντερ μπακ να ανεβαίνει ψηλά με την μπάλα και δύο χαφ να βγαίνουν στα «φτερά». Μπορεί ο αντίπαλος να ήταν αδύναμος, αλλά το στοιχείο αυτό στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ είναι για συγχαρητήρια. Προφανώς η θητεία του Τούντορ στην παλιά Γιουβέντους του 3-5-2 ήταν ένα εξαιρετικό φροντιστήριο!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα