“Ηρθε η ώρα για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”

Κάλεσμα στους πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Αριάν. Όπως τονίζει, η αναβολή των δύσκολων αποφάσεων είναι η λάθος προσέγγιση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα,  όταν μια χώρα αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα ρευστότητας, έχει πέντε επιλογές στην διάθεση της. Πρώτον, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα και τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει τις καλές εποχές.

Δεύτερον, να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει βραχυπρόθεσμα τις πληρωμές που πρέπει να κάνει. Τρίτον, μπορεί να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας που απελευθερώνουν πόρους για την αποπληρωμή χρέους.

Τέταρτον, μπορεί να εφαρμόσει στρατηγικές για την τόνωση της ανάπτυξης, δημιουργώντας εισόδημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην συνέχει για να αποπληρώσει το χρέος.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν αποδώσει τότε έχει μια πέμπτη επιλογή: να επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να κάνουν την απαιτούμενη προσαρμογή, είτε μέσω μεγάλων μεταβολών στις τιμές (συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας) είτε μιας χρεοκοπίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα