Η άγνωστη δημαρχίνα της «Πόλης του Φωτός»

Δύο γυναίκες τις οποίες χωρίζει πολιτική άβυσσος, η Αν Ιταλγκό και η Μαρίν Λεπέν, είναι οι μεγάλες κερδισμένες των γαλλικών αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, στις οποίες οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπέστησαν συντριπτική ήττα.

Ξεκινώντας από τα κακά νέα, το ακροδεξιό Εθνικό Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τουλάχιστον 15 πόλεις με περισσότερους από 9.000 κατοίκους. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, σημειώνεται ότι το 1995, στην καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς υπό την προεδρία τότε του Ζαν Μαρί Λε Πεν, το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να κερδίσει σε μόλις 3 δήμους, όλους στη νότια Γαλλία.

Ανάχωμα (από πλευράς σοσιαλιστών) σε αυτή την αυξανόμενη εκλογική απήχηση –ειδικά ενόψει ευρωεκλογών του Μαΐου– των Γάλλων ακροδεξιών στάθηκε η Αν Ινταλγκό, η οποία κέρδισε τη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο της «Πόλης του Φωτός» και θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ισπανικές ρίζες
Ποια είναι όμως η 54χρονη σοσιαλίστρια με τις ισπανικές ρίζες; Το βιογραφικό της περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το ότι η Ιταλγκό κατάγεται από την ισπανική επαρχία της Cádiz, που είναι ιστορικά γνωστή ως η μοναδική πόλη που δεν παραδόθηκε στους Γάλλους του Ναπολέοντα το 1810. Μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου, η οικογένεια Ιταλγκό βρέθηκε στη Γαλλία, αναζητώντας ένα καλύτερο (και δημοκρατικότερο) αύριο. Κατά τα λοιπά, η Ιταλγκό είναι καρπός του έρωτα ενός ηλεκτρολόγου και μιας μοδίστρας, έχει μια αδελφή ονόματι Μαρί, και όλη η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Λυών το 1961, όταν η Αν ήταν δύο ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικρό της όνομα –το Αν– η Ιταλγκό το απέκτησε όταν έκλεισε τα 14 χρόνια της και έγινε Γαλλίδα πολίτης, ενώ στην πόλη που σήμερα καλείται να διοικήσει μετακόμισε το 1984.
Η νέα δήμαρχος έχει σπουδάσει νομικά και είναι μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος από το 1994. Δούλεψε σε δύο υπουργικά γραφεία, μεταξύ των οποίων αυτό τής νυν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, όπου γνώρισε και τον Ζαν Μαρκ Ζερμέν, τον μετέπειτα σύζυγό της και πατέρα του ενός γιου της. Τα άλλα δύο παιδιά τής Ιταλγκό προέρχονται από άλλες σχέσεις της, ένα εκ των οποίων φημολογείται πως είναι αποτέλεσμα της σχέσης που είχε κάπου στο 2002 με τον Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτή τη σχέση οι κακές γλώσσες αποδίδουν τη γρήγορη ανέλιξή της στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Οικολόγος και αντι-σαηεντολόγος
Οι οικολογικές ανησυχίες και η αγάπη της Αν Ιταλγκό για το περιβάλλον είναι δεδομένες. Είναι μέλος του συστήματος «Vélib», του προγράμματος κοινόχρηστων ποδηλάτων που ξεκίνησε ο προκάτοχός της το 2007. Μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεών της ξεχωρίζουν οι αναφορές για την έναρξη του «Scooterlib» (ενός προγράμματος για δωρεάν χρήση μοτοποδηλάτων) και την επέκταση του «Autolib», μιας υπηρεσίας που ξεκίνησε πρόσφατα μια υπηρεσία κοινής χρήσης ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στο δε πρόγραμμά της υποστηρίζονται δράσεις για τη δημιουργία περισσότερων πεζόδρομων και χώρων πρασίνου.
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Ιταλγκό, αυτό είναι η Σαηεντολογία. Μάλιστα εν έτει 2005, η 54χρονη πολιτικός ήταν επικεφαλής μιας επιτροπής που παρακολουθούσε ομάδες-φορείς (η κυβέρνηση τις αποκαλεί «cultlike groups»), ενώ έχει συμμετάσχει σε μια διαμαρτυρία στα γραφεία της οργάνωσης στο Παρίσι.

«Είμαι πολιτικός, όχι μοντέλο…»

Όσο για τη σχέση τής Ιταλγκό με τη μόδα; Σίγουρα δεν είναι αυτή που περιμένει κάποιος να έχει μια φινετσάτη Γαλλίδα όπως η νέα δήμαρχος. Ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι η γκαρνταρόμπα της δεν θα αποτελέσει talk of the town για τα lifestyle περιοδικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις αρχές Μαρτίου, η Ιταλγκό μίλησε στο περιοδικό «Vogue» και στη συνέντευξή της αναφέρθηκε στον ρόλο του Παρισιού στην υποστήριξη της βιομηχανίας της μόδας και τους νέους σχεδιαστές. Εξάλλου, μίλησε και για τη δική της σχέση με το… άθλημα, αναφερόμενη και στις μνήμες που έχει από τη μητέρα της, που όπως προαναφέρθηκε ήταν μοδίστρα. Η απάντηση ωστόσο που έδωσε ήταν παραπάνω από σαφής: «Είμαι ένας εκλεγμένος αξιωματούχος, δεν είμαι μοντέλο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα