«Αποκλειστικά» στον ΣΚΑΪ (η έλλειψη δεοντολογίας)

Πρώτο θέμα στην αθλητική επικαιρότητα και του λεγόμενου «κυβερνητικού» ρεπορτάζ έχει εξελιχθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες η γνωστή υπόθεση των πλαστών ενημεροτήτων στην ΕΠΟ.

Πρόκειται για μια υπόθεση που από την αρχή η «Α» και το «iapopsi.gr» με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ είχε ρίξει «φως», φέρνοντας στη δημοσιότητα όλες τις πτυχές της.

Ειδικά τις τελευταίες 4 εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 3/10 μέχρι και σήμερα, μέσω αποκλειστικών δημοσιευμάτων φροντίσαμε να αναλύσουμε όλη τη διαδικασία με την οποία ΠΑΕ της Super League κι όχι μόνο, κατάφερναν να αποκτούν δικαίωμα μεταγραφής ποδοσφαιριστών, με την Ομοσπονδία να αποκτά ρόλο «συνένοχου», φροντίζοντας είτε να κάνει τα «στραβά μάτια» είτε να βοηθά με τον τρόπο μέσω αστείων δικαιολογιών.

Ωστόσο, το ίδιο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας εντελώς αντιδεολογικής στάσης για τα δημοσιογραφικά ήθη τόσο από πλευράς του τηλεοπτικού καναλιού «ΣΚΑΪ» μέσω των δελτίων ειδήσεων του σταθμού όσο και από την  εκπομπή «Δίκη». Ως γνωστόν, η εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη ειδικεύεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει φαινόμενα «αμνησίας» όσον αφορά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, καθώς «αποκαλύπτει» τη Δευτέρα, όσα η «Α» και το «iapopsi.gr» έχει φέρει στο «φως» από την προηγούμενη Παρασκευή. Κι επειδή τα γραπτά μένουν, ας δούμε συγκεκριμένα το τι έχει συμβεί.

Την Παρασκευή 3/10 το site «iapopsi.gr» και το Σάββατο 4/10 η έντυπη «Α» έφεραν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το σκάνδαλο με τις βεβαιώσεις οφειλών, σύμφωνα με το οποίο συγκεκριμένες ΠΑΕ αντί να προσκομίσουν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, συμπλήρωναν τον φάκελό τους με μια απλή βεβαίωση οφειλών από την εκάστοτε ΔΟΥ και η Ομοσπονδία έδινε το «ΟΚ» ώστε να πραγματοποιηθούν μεταγραφές!

Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα όπως αναρτήθηκε στην στην έντυπη έκδοση της «Α» (4/10):

diselido2

prwtoselido

 

Τρεις εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28/10(!), η «Δίκη» εμφανίζει ως δικό της το αποκλειστικό θέμα της «Α»! Ο Κυριάκος Θωμαΐδης, συγκεκριμένα, προανήγγειλε στη συγκεκριμένη εκπομπή τη μεγάλη «αποκάλυψη» κι ότι θα δημοσιεύσει έγγραφα στις 3/11! Κάτι φυσικά που έκανε η «Α» πριν από ένα μήνα.

Οι… μεγάλες όμως αποκαλύψεις της «Δίκης» είχαν και συνέχεια στις 4/11. Με όλο… καμάρι, στην εκπομπή της Δευτέρας, ο Κυριάκος Θωμαΐδης διάβασε το πολυσέλιδο υπόμνημα του εμπλεκόμενου υπάλληλου της ΕΠΟ Ανδρέα Καραγκιόζη στον εισαγγελέα Χάρη Λακαφώση, μέσω του οποίου ο πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ «έκαιγε» τους Γιώργο Σαρρή, Σοφοκλή Πιλάβιο και Βασίλη Γκαγκάτση σχετικά με την «φάμπρικα» των ενημεροτήτων.

Ωστόσο, για ακόμα μία φορά, ο δημοσιογράφος ξέχασε προφανώς να αναφέρει ότι η «Α» έφερε πρώτη στη δημοσιότητα όλο το υπόμνημα του Ανδρέα Καραγκιόζη, στην έντυπη έκδοσή της με τρισέλιδο(!) ρεπορτάζ.

Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα όπως αναρτήθηκε στην έντυπη έκδοση (1/11):

diselido

APOPSI

Είναι προφανές ότι ο διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Σταμάτης Μαλέλης, που έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια τις εξετάσεις του στο χώρο της δημοσιογραφίας, δεν έχει ανάγκη να παρουσιάζει ως αποκλειστικότητες του σταθμού ρεπορτάζ από άλλα έντυπα ή site. Έχουν περάσει πολλά αυθεντικά αποκλειστικά από τα χέρια του. Για αυτό το λόγο δεν πιστεύουμε ότι φέρει ευθύνη για τα συνεχόμενα «φάουλ» της εκπομπής «Δίκη», αλλά και για τις επαναλήψεις στα δελτία ειδήσεων.

Οι καιροί, άλλωστε, είναι δύσκολοι για ρεπορτάζ κι όταν η δημοσιογραφική ομάδα του Κυριάκου Θωμαΐδη, πλασάρει θέμα ένα μήνα αργότερα ως «αποκλειστικό», τότε είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς.

Δεν έχουμε αντίρρηση να παρουσιάζονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τα αποκλειστικά ρεπορτάζ της «Α» και του σάιτ «iapopsi.gr», αλλά με την επισήμανση της πηγής από την οποία προέρχονται, κάτι που δεκάδες χρόνια στη δημοσιογραφία θεωρείται αυτονόητο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα