«Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει αυτό το καλοκαίρι»

Θετικά μηνύματα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να εγκρίνει την εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ., την οποία χαρακτήρισε «ανάσα και ελπίδα για τους Έλληνες». “Έγινε «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων που φάνηκε αισιόδοξος ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει στη χώρα από αυτό το καλοκαίρι.

“Φτάσαμε στο τέλος ενός δρόμου που ήταν μακρύς και δύσκολος” λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην υπογραφή της αξιολόγησης ενώ τονίζει ότι “η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας 2015-2018 ολοκληρώθηκε. Ένα πραγματικό σημείο καμπής, τελικά ξεπεράστηκε από κάτι τόσο απλό όσο ένα στυλό”.

“Αυτά τα € 7,5 δισ. σε ενισχύσεις, είναι πράγματι το οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και ελπίδα για τον ελληνικό λαό. Είναι επίσης μια εκδήλωση -τολμώ να πω μια δικαίωση – της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλεται από τις ελληνικές αρχές και από ολόκληρη τη χώρα για μήνες” συνεχίζει ο Γάλλος Επίτροπος.

Αναφερόμενος στην απειλή Grexit, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Πόσος δρόμος (σ.σ. πρόοδος) μέσα σε ένα χρόνο! Η απειλή ενός Grexit ήταν τόσο χειροπιαστή και περιόρισε τις τραπεζικές αναλήψεις και τις κινήσεις κεφαλαίων για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Η αλλαγή είναι βαθιά και ευχάριστη.

Για την Επιτροπή, για μένα, που αγωνιστήκαμε για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ, για την αλληλεγγύη για μια αναμορφωμένη Ελλάδα, είναι μια πραγματική πηγή υπερηφάνειας”.

“Κάποιοι θα πουν κι άλλα χρήματα για τους Έλληνες; Θέλω απλώς να πω ότι καμία χώρα δεν έχει κάνει τόσα πολλά μέσα σε λίγους μήνες για να ξαναχτίσει την οικονομία της! Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και αυτές του φόρου εισοδήματος. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και αναφέρω μόνο τα πιο σημαντικά. Όλα αυτά με μια πολύ στενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία” επισημαίνει.

Συνεχίζοντας σε θετικό κλίμα εκτιμά ότι “η ανάπτυξη θα μπορούσε να έρθει αυτό το καλοκαίρι και το δημόσιο έλλειμμα να διαμορφωθεί πίσω στο 3% το επόμενο έτος. Εύχομαι επίσης, ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να μετριαστεί γρήγορα για να δώσει νέα ώθηση στη χώρα”.

“Πολλά πρέπει να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, το ξέρω” αντιτείνει για να συμπληρώσει καταλήγοντας: “Πολλά απομένουν να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, έχω επίγνωση. Εμείς θα προχωρήσουμε σταδιακά από τη φάση έντονης νομοθετικής δραστηριότητας σε μια φάση υλοποίησης, ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα. Με λίγα λόγια, είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα – και την Ευρώπη. Έτσι, κράτησα αυτό το στυλό για ενθύμιο”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα