«Η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων το 2015 καθυστέρησε την ανάκαμψη»

Με καρφιά στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία του Κλάους Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist. Ο επικεφαλής του ESM έριξε ευθείες βολές στο κόμμα της Κουμουνδούρου για την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων το 2015, κάτι που κόστισε στην Ελλάδα αρκετά δισ. ευρώ ενώ ξεκαθάρισε ότι  «η Ελλάδα έχει να κάνει ακόμη δουλειά»

Ο επικεφαλής του ESM  υπενθύμισε όμως ότι και το 2014 είχε ανοίξει παράθυρο εξόδου στις αγορές και δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, ενίοτε με ακόμα πιο αιχμηρό τρόπο. Σήμερα είπε ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014, «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».

Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος” δήλωσε μεταξύ άλλων  ο επικεφαλής του ESM  μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά δεν βλέπει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Ο κ Ρέγκλινγκ συμφώνησε με τον κ. Τσακαλώτο “για το ότι το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο”.

“Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story του ESM”

Εκτίμησε επίσης ότι αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story του esm

Μίλησε για μία καλή συγκυρία για την Ελλάδα, “βλέπουμε ότι υιοθέτησε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, κάτι που ολοκληρώθηκε βεβαίως με μεγάλη καθυστέρηση”.

Επίσης είπε ότι “στην Ελλάδα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώνουν την δημοσιονομική προσαρμογή.

“Παρ όλο που έχουμε βήματα μεταρρυθμίσεων υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη, επισήμανε. Πλέον είπε ότι δεν θα δοθεί έμφαση στην δημόσια διοίκηση, στο δικαστικό σύστημα, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων.

Αν γίνουν όλα τα παραπάνω εκτίμησε ότι “πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος”.

“Εφτά χρόνια είναι πολλά”

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόσα χρόνια θα παραμείνει η Ελλάδα στα Μνημόνια, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «εφτά χρόνια είναι πολλά» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του στη χώρα μας τα Μνημόνια διαρκούν ακόμα, όταν άλλες χώρες πέτυχαν έξοδο σε διάστημα ενός έως τριών ετών.

Οι λόγοι συνοψίζονται στο μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας -δεν ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία σε σχέση με άλλες χώρες-, στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στη ρήξη των αρχών του 2015, η οποία έφερε, όπως είπε, «πισωγύρισμα».

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για τον σχεδιασμό του προγράμματος το 2015 και για να αποφευχθεί το Grexit. Το δέχτηκε ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας. Πλέον είναι θέμα εμπιστοσύνης η εφαρμογή της συμφωνίας», συμπλήρωσε, για να καταλήξει λέγοντας πως «τώρα όμως πρέπει να ζήσουμε την επιτυχία για τη συμφωνία που επετεύχθη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα