Η ανασύνταξη της Μαφίας

Θεωρητικά η κρίση έπληξε εκτός από όλες τις νόμιμες δραστηριότητες και τις παράνομες. Η έλλειψη χρημάτων οδήγησε τις αρχές να είναι πιο προσεχτικές στους ελέγχους, ώστε να βρουν περισσότερα χρήματα. Όμως με την πάροδο του χρόνου το οργανωμένο έγκλημα βρήκε αντίδοτο κι έτσι κατάφερε να ανασυστήσει τις δραστηριότητες του σε νέα πεδία και φυσικά να επεκτείνει τα κέρδη του, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Η Μαφία, σε Ιταλία και Ευρώπη, επηρεάζει πολλές συλλογικές και ατομικές εκδηλώσεις, ροκανίζοντας –ειδικά στην Ιταλία– δημόσια κονδύλια, καθώς το διάτρητο πολιτικό σύστημα δείχνει ανήμπορο να την αντιμετωπίσει. Στην Ιταλία, ο τζίρος της Μαφίας είναι αντίστοιχος με το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Αντιπροσωπεύει, δηλαδή, πάνω από 150 δισ. ευρώ, παρά τα σοβαρά πλήγματα που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι μαφιόζικες οργανώσεις. Κατά κύριο λόγο, δε, το ποσόν αυτό προέρχεται από έσοδα που αποφέρουν οι πωλήσεις ναρκωτικών, οι συμμετοχές σε δημόσια έργα και τα παράνομα παιχνίδια με τις διάφορες προστασίες.
«Το 60% των δημοσίων έργων που γίνονται στη Σικελία, στην Καλαβρία, στην Καλπανία και στην περιοχή του Μπάρι εκτελείται από τεχνικές και άλλες εταιρείες οι οποίες ελέγχονται από την Μαφία», υποστηρίζουν οι οικονομικοί συντάκτες του περιοδικού «Ιλ Μόντο». Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνει, έως έναν βαθμό, και το έγκριτο ερευνητικό Ινστιτούτο Guiseppe de Rita, το οποίο εκπόνησε πριν λίγο καιρό τον οικονομικό χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει, ότι η Κόζα Νόστρα αποτελεί πρότυπο εγκληματικής δραστηριότητας και σήμερα οι δραστηριότητές της πάνε πολύ πιο μακριά από τους παραδοσιακούς κλάδους της παρανομίας.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ενσωμάτωσης σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής ζωής, με αποτέλεσμα η Κόζα Νόστρα να μην περιορίζεται μόνον στο να εισπράττει εισοδήματα, αλλά και να δημιουργεί νέα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της», λέει ο οικονομολόγος Μπρούνο Μπρουσκέτι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Censis. Προσθέτει δε ότι σήμερα, με αφορμή την κρίση, η Μαφία προσπαθεί να «φτιάξει» το κοινωνικό της προφίλ με αγαθοεργίες, βοήθεια προς φτωχές οικογένειες και φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλες κοινωνικού περιεχομένου δραστηριότητες. Παράλληλα, όμως, η Μαφία ελέγχει και τοκογλυφικά κυκλώματα, τα οποία δανείζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να δανειοδοτηθούν από το επίσημο τραπεζικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτόν, οι μαφιόζικες οργανώσεις, όπως η Καμόρα στην Νάπολι, ελέγχουν πλέον σημαντικά τμήματα της οικονομικής ζωής της χώρας, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. «Η κρίση προσφέρει στις μαφιόζικες οργανώσεις μία σπουδαία ευκαιρία να ξεπλένουν χρήμα χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει τι συμβαίνει», τονίζει ο δικαστής Ρομπέρτο Πενίσι, ο οποίος ηγείται της Εθνικής Διευθύνσεως Αντιμαφία στη Ρώμη.

Στις Βρυξέλλες

Τα πλοκάμια της μαφίας έχουν απλωθεί και πέραν της Ιταλίας. Όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο, που βιώνει την κρίση, αλλά και στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης στις Βρυξέλλες, που είναι έδρα της Κομισιόν. Ήδη στις Βρυξέλλες ξεκίνησε έρευνα για να εντοπίσει κατά πόσο οι ενισχύσεις που δίνονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στη Νότια Ιταλία καταλήγουν στην Κόζα Νόστρα, δεδομένου ότι πολλά έργα εκτελούνται από εταιρείες της, κατά τους Ιταλούς υπεύθυνους των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Η Μαφία, έχει προσβάσεις στην Ελλάδα; Οι ιταλικές αρχές πιστεύουν πως ναι. Κατά τους Ιταλούς, επειδή η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα με την Μέση Ανατολή, σήμερα που καταργούνται τα σύνορα, αποτελεί για την Μαφία χώρα υψίστου ενδιαφέροντος. Με υπομονή και επιμονή, οι μαφιόζοι κτίζουν τις «εγκαταστάσεις» τους, αποφεύγοντας στην αρχή οποιαδήποτε ενέργεια που έχει σχέση με το κοινό έγκλημα.
«Οι μέθοδοι της Μαφίας αλλάζουν και γι αυτό η καταπολέμηση της εγκληματικής της δραστηριότητας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Ιδιαίτερα δε όταν θέλει να δημιουργήσει ένα κύκλωμα, η δράση της είναι πρότυπο νομιμότητας», λέει ο δικαστής Ρ. Πενίσι. Προσθέτει δε ότι το μόνο πράγμα που μένει για τους Έλληνες μπροστά στον κίνδυνο της πολυπλοκότατης αυτής οργάνωσης, είναι να προσεύχονται μήπως και κάνει κάποια λάθη που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό της.

«Παρόμοιο λάθος έκανε η Ντραγκέτα στη Γερμανία», επισημαίνει ο Ρ. Πενίσι, «και αυτό επέτρεψε στις γερμανικές αρχές να εντοπίσουν αρκετές από τις δραστηριότητές της. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι Καλαβρέζοι μαφιόζοι είναι πολύ καθώς πρέπει άτομα εκτός Ιταλίας, έχουν υψηλές διασυνδέσεις και γερές προσβάσεις στις χρηματοοικονομικές διαρθρώσεις μιας χώρας. Στον βαθμό δε που δεν θα υπάρχει εναρμονισμένο ευρωπαϊκό δίκαιο για πλημμελήματα μαφιόζικων οργανώσεων και συστάσεων εταιρειών, η κατάσταση θα είναι ευνοϊκή για οργανώσεις όπως η Ντραγκέτα. Συνεπώς, οι ιταλικές αρχές θα πρέπει, όπως και στην Γαλλία, να δημιουργήσουν ειδική υπηρεσία αντι-μαφιόζικων δραστηριοτήτων».

Αδίστακτη

Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Αλβανική Μαφία», Ξαβιέ Ραουφέρ, υποστηρίζει ότι η αδίστακτη και βίαιη αυτή οργάνωση έχει σοβαρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως στο λαθρεμπόριο και την διακίνηση ναρκωτικών. Κατά την εκτίμησή του, η αλβανική μαφία ελέγχει πάνω από το 35% της αλβανικής οικονομίας, διαθέτει ισχυρές βάσεις λειτουργίας στο Κόσσοβο και στον ελληνικό υπόκοσμο και τώρα, με την κρίση, θα στρατολογήσει πολύ εύκολα και νέο εκτελεστικό δυναμικό.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Φαμπρίτσιο Κάλβι, τονίζει ότι η Μαφία έχει στο στόχαστρό της και τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια και είναι ήδη παρούσα στο λιμάνι της Πάτρας. Μία πόλη η οποία, κατά τον Ιταλό συνάδελφο και συγγραφέα του βιβλίου «Τα Νέα Κυκλώματα Διαφθοράς στην Ευρώπη», είναι ευάλωτη και άρα αξιοποιήσιμη κυρίως για τους μικρομεσαίους μαφιόζους. Επίσης, ο Φ. Κάλβι δεν αποκλείει να υπάρχει και σύνδεση μαφιόζων με τα κυκλώματα της τρομοκρατίας και τις συμμορίες των κουκουλοφόρων στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ήδη στην Ιταλία και στην Γαλλία. «Οι μαφιόζοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν τις συμμορίες αυτές με ναρκωτικά και, ως εκ τούτου, τις χρησιμοποιούν όταν χρειαστεί».

Κατά δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europol, το τελευταίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Ν.Α. Ευρώπη, με χώρες «φάρους» τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα