Η απίστευτη διαδρομή του μεσιέ ΠολΠογκμπά

3 Αυγούστου 2012… Ένας λεπτός, ψηλός μαύρος ανοίγει την πόρτα της εξόδου στο ΟλντΤράφορντ, προκειμένου να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην Ιταλία. Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ξεκινά ένα νέο ταξίδι ελπίδας. Πολύ γρήγορα, αρχίζει να αναδεικνύει το ταλέντο του. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 9 Αυγούστου 2016, επιστρέφει στο ΟλντΤράφορντ θριαμβευτής.

 

Ο ΠολΠογκμπά αδικήθηκε κατάφορα, καθώς δεν πήρε τις ευκαιρίες που άξιζε, αλλά δεν έχασε τον δρόμο μου. Στα 23 του, θεωρείται ο καλύτερος μέσος στον κόσμο και είναι πλέον η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς η μετακίνησή του από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε τα 105 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνη του ΓκάρεθΜπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Για να φτάσουμε στο σήμερα, προηγήθηκε ένα δύσκολο χθες. Ο Πογκμπά ήταν γόνος μεταναστών στη Γαλλία. Μπορεί στη φαντασία του μέσου Έλληνα ο μετανάστης στη Γαλλία να νοείται τυχερός άνθρωπος, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, πολύ δε περισσότερο για τους Αφρικανούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σε πολλές περιπτώσεις ως δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι. Θυμίζουμε τα λόγια του Νασρί, ο οποίος είχε πει ότι εκείνος και η οικογένειά του κοιμόντουσαν στους δρόμους και δεν είχαν ούτε να φάνε. Ο Πογκμπά έζησε ανάλογες στιγμές, πριν τον ανακαλύψουν στη Χάβρη.

Το 2009, ξεκινά το ταξίδι στο όνειρο για τον αφρικανικής καταγωγής παίκτη. Ένα ταξίδι, ωστόσο, που δεν είχε… πρίμα τον καιρό, τουλάχιστον για το πρώτο αυτό διάστημα. Η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ένα όνειρο που εκπληρώθηκε. Αρχικά στην ομάδα U18, ακολούθως στην ομάδα U21, ο Γάλλος ξόδεψε τέσσερα χρόνια στα τμήματα υποδομής των «κόκκινων διαβόλων».

 

Το μεγάλο λάθος του σερ ΆλεξΦέργκιουσον

 

Τότε, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2013, ο Πογκμπά βρέθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο Φέργκιουσον δεν τον πίστευε. Οπότε η παραμονή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φάνταζε με δώρον άδωρον. Το ενδιαφέρον της Γιουβέντους ήταν σαν το μάννα εξ ουρανού για τον νεαρό Γάλλο. Πήρε, λοιπόν, την απόφαση να μετακομίσει εκ νέου, αυτήν τη φορά για την Ιταλία και το Τορίνο. Η επιλογή του αποδείχθηκε σοφή. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με τον μήνα, ο Πογκμπά ανέβαζε ρυθμό και φανέρωνε τα πλούσια προσόντα του. Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στη «Μεγάλη Κυρία», ο Γάλλος μεγάλωσε τόσο, που έγινε ο ακριβότερος παίκτης στην ιστορία. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ανέβασε κατά 30 φορές την αξία του και από 3,5 εκατ. που κόστιζε, έφτασε στα 105 που έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του ΖοσέΜουρίνιο για να τον πάρει πίσω. Τα λάθη λένε ότι πληρώνονται ακριβά. Στην περίπτωση του Πογκμπά, η λάθος εκτίμηση του σερΆλεξ κόστισε πανάκριβα. Ωστόσο, ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον υπέροχο αυτόν προπονητή και άνθρωπο για το ένα λάθος που έκανε; Το ενδιαφέρον θα είναι όταν συναντηθούν για πρώτη φορά από κοντά ο 23χρονος ποδοσφαιριστής και ο άνθρωπος-είδωλο του βρετανικού συλλόγου…

 

Η εμπλοκή με την Μπαρτσελόνα

 

Για να επιστρέψει ο Πολ Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέβησαν διάφορα. Το πιο σημαντικό; Το ναυάγιο στο dealμε την Μπαρτσελόνα. Ο Γάλλος είχε δηλώσει πως όνειρό του είναι να παίξει στο πλευρό του ΛιονέλΜέσι. Με άλλα λόγια, είχε δρομολογήσει τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Η συμφωνία είχε κλείσει σε όλα τα επίπεδα, τόσο με τον παίκτη, όσο και με τη Γιουβέντους. Παρ’ όλα αυτά, χάλασε. Γιατί; Διότι εκείνη τη σεζόν η ομάδα της Βαρκελώνης τιμωρήθηκε από τη FIFAμε απαγόρευση μεταγραφών, καθώς είχε παραβιάσει τους κανόνες περί απόκτησης ανηλίκων παικτών. Ο ένας χρόνος αποκλεισμού από το μεταγραφικό παζάρι στάθηκε ικανή αιτία για να χαλάσει τη μεταγραφή και να παραμείνει με νέο συμβόλαιο στη Γιουβέντους ο παίκτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα