Η ασφάλεια των ελληνικών φυλακών θα “κρίνει” την έκδοση της Αντωνίας Ηλία

Στην τελική ευθεία το θέμα της έκδοσης στην Ελλάδα της πρώην ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλία, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση του σκανδάλου που έχει πολιτογραφηθεί ως «παραδικαστικό νο1». Το σχετικό αίτημα της χώρας μας εκδικάστηκε στο εφετείο του Λονδίνου και η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναμένεται να βγει τις επόμενες εβδομάδες. Η ίδια δεν βρισκόταν στην αίθουσα, καθώς -σύμφωνα με τον συνήγορό της- αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια της.

Ο συνήγορος της πάντως καθώς και οι μάρτυρες της έδωσαν μάχη για να μην εκδοθεί αμφισβητώντας τις ασφαλείς συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Ελλάδας. Στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο από το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Χαρ. Αθανασίου δεσμεύεται ότι η εκζητούμενη όταν εκδοθεί στην Ελλάδα θα κρατηθεί στην νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών κορυδαλλού. Αυτή η «εγγυητική» επιστολή κρίθηκε απαραίτητη γιατί επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Στο Βρετανικό δικαστήριο εξετάστηκε μέσω βιντεοτηλεφώνου από την Αθήνα, ο επίκουρος καθηγητής Σωφρονιστικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νικόλαος Κουλούρης. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής. Αμφισβητώντας δε τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές αλλάζουν συνεχώς και επικαλέστηκε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν περισσότερους φυλακισμένους από ότι είναι προβλεπόμενο να «φιλοξενούν».

Το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε στα επιχειρήματα της υπεράσπισης για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της εκζητούμενης, η υγεία της κινδυνεύει να κλονιστεί ακόμη παραπάνω, αν τελικά εκδοθεί στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα