Η Βενεζουέλα πουλά αποθέματα χρυσού για να πληρώσει χρέη

Αποθέματα χρυσού πουλά η Βενεζουέλα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία  βρίσκεται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης και αγωνίζεται να ταΐσει τον πληθυσμό της, πούλησε μέταλλο αξίας 1,7 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το μέλος του ΟΠΕΚ πούλησε πάνω από 40 τόνους το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ενώ τα αποθέματά του έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο τον τελευταίο χρόνο, καταδεικνύουν στοιχεία του ΔΝΤ. Ο χρυσός αντιστοιχεί τώρα σχεδόν στο 70% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας, που υποχώρησαν στο χαμηλό των 12,1 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η Βενεζουέλα έχει μεγαλύτερα αποθέματα αργού από τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο έχει πληγεί από την κακοδιαχείριση και, πιο πρόσφατα, από τις τιμές του πετρελαίου. Το εμπόρευμα αντιστοιχεί στο 95% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές. Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη στις τιμές, η μειούμενη παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος και 4,5% το 2017, έπειτα από μια συρρίκνωση 5,7% το 2015. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 1,64% το επόμενο έτος, κυρίως λόγω του τυπώματος χρήματος με στόχο να χρηματοδοτηθεί ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται περίπου στο 20% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα