Η Γερμανία ανέστειλε τις απελάσεις προσφύγων

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της αναστέλλει τις απελάσεις προσφύγων προς το Αφγανιστάν μετά την επίθεση που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους χθες στην Καμπούλ, κοντά στην πρεσβεία της Γερμανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα επαναξιολογήσει έως τον Ιούλιο την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και έως τότε το Βερολίνο θα προχωρά σε «εθελούσιες επιστροφές» και σε «απελάσεις προσώπων που είναι ενδεχομένως επικίνδυνα κι εγκληματιών εξετάζοντας κατά περίπτωση την κάθε υπόθεση» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ενώπιον δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο ματαίωσε ήδη από χθες την προγραμματισμένη απογείωση μιας πτήσης τσάρτερ με Αφγανούς που επρόκειτο να απελαθούν από τη χώρα, αμέσως μετά την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που σημειώθηκε την Τετάρτη το πρωί στην διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, σε κοντινή απόσταση από τη γερμανική πρεσβεία. Στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ περίπου 400 τραυματίστηκαν.

Η επίθεση, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, είναι η φονικότερη στην Καμπούλ μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την αναβολή της πτήσης, της έκτης κατά σειράς από τον Δεκέμβριο, το Βερολίνο ανέφερε υλικοτεχνικούς λόγους, καθώς η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη γερμανική πρεσβεία και ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε. Άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν.

Οι απελάσεις των Αφγανών προκαλούν έντονη διαμάχη στη Γερμανία εξαιτίας της επισφαλούς κατάστασης στο Αφγανιστάν όπου εντείνονται οι επιθέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει εντούτοις να διαβεβαιώνει ότι ορισμένες περιοχές της χώρας παραμένουν ασφαλείς.

Οι ΜΚΟ προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, ιδίως οι Pro Asyl και Διεθνής Αμνηστία ζητάνε τον τερματισμό των απελάσεων, χαρακτηρίζοντάς τις «σκανδαλώδεις».

Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου, 92 Αφγανοί μεταφέρθηκαν με πτήσεις τσάρτερ στην Καμπούλ, με τη συνοδεία 308 αστυνομικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που διανέμεινε η κυβέρνηση στους βουλευτές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα