«Η Δεξιά στην εξουσία και η Αριστερά την κυβέρνηση στους δρόμους»

Για συλλογή από… φέουδα της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο το «Forbes» παραμονές των εκλογών στη χώρα μας. Ποιoς κάνει κουμάντο στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια; Η Δεξιά ή η Αριστερά; Μην βιαστείτε να απαντήσετε σχολιάζει το περιοδικό.

Το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η Αριστερά έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας για μόλις επτά μήνες, όταν η αντίπερα όχθη, η Δεξιά, σε όλες τις εκδοχές της, είχε την εξουσία για εξήντα χρόνια.

Το Forbes αντικρούει τον ισχυρισμό, λέγοντας πως είναι λάθος να θεωρούν τα αριστερά κόμματα ότι δεν μετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στο κουμάντο της χώρας. Ακόμη και αν, όντως, δεν είχαν την άμεση εξουσία στα χέρια τους.

«Η Δεξιά και η Αριστερά κυβερνούσαν από κοινού τη χώρα. Η Δεξιά είχε την εξουσία και η Αριστερά είχε την κυβέρνηση στους… δρόμους. Όποιος νομίζει ότι η αριστερή ιδεολογία νικήθηκε στην Ελλάδα το 1949 ή με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα πρέπει να το ξανασκεφτεί», σημειώνει το σχετικό άρθρο.

Η εξήγηση που δίνει το περιοδικό σε αυτή την… ετερόδοξη συγκατοίκηση στην πραγματική εξουσία, είναι ότι ενώ η Δεξιά είχε στην κατοχή της, τα τελευταία εξήντα χρόνια, την εξουσία (είτε με δεξιά είτε με κεντρώα μορφή), η Αριστερά ήταν αυτή που κυριαρχούσε στο πεζοδρόμιο μέσω των συνδικάτων και των μικρότερων κομμάτων που πίεζαν την κεντρική εξουσία.

Το αποτέλεσμα ήταν η Δεξιά να παραδοθεί στα αιτήματα της αριστεράς που απαιτούσε ειδικά δικαιώματα, γενναιόδωρους μισθούς και συντάξεις για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ προωθούσε κανόνες και κανονισμούς που προστάτευαν καλά εδραιωμένα συμφέροντα.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μετατραπεί σε μια συλλογή από φέουδα που συσσώρευαν δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπήρξαν, πάντως, φορές που αυτή η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντίρροπες δυνάμεις έκλεινε προς τη μεριά της Δεξιάς, που προσπαθούσε να κυριαρχήσει έναντι του… πεζοδρομίου. Άλλες φορές, όμως, η Αριστερά έπαιρνε το πάνω χέρι (περίοδος 1981-2008) – μέχρι που ανέλαβε και την εξουσία για επτά μήνες.

«Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν την ισορροπία για το επόμενο διάστημα και να δείξουν προς ποις κατεύθυνση θα υπάρξει ανατροπή. Εξελίξεις που παρακολουθούν στενά οι επενδυτές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα