Η Διεθνή Αμνηστία εγκαλεί την Ελλάδα για τον «Γέροντα Παστίτσιο»

Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία και κάνει λόγο για ακόμη ένα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης, αναφορικά με  την καταδίκη του 29χρονου μπλόγκερ, Φίλιππου Λοΐζου, σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, λόγω της ιστοσελίδας του στο Facebook με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος», στην οποία σατίριζε τον αποθανόντα Έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την «αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Φέρνει για παράδειγμα την εισαγγελική έρευνα το  Νοέμβριο του 2012 σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Corpus Cristi» παραβίασαν το νόμο περί βλασφημίας.

Υπενθυμίζει δε ότι τον Οκτώβριο του 2012 μέλη χριστιανικών ομάδων και του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή», περιλαμβανομένων και κάποιων βουλευτών του κόμματος, επιχείρησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα της παράστασης, επιτιθέμενοι λεκτικά στους ηθοποιούς και σε μέλη του κοινού, και απειλώντας τους με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κατεβάσουν την παράσταση τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα.

Ακόμη κάνει αναφορά στην υπόθεση του Κώστα Βαξεβάνη, αρχισυντάκτη του περιοδικού HOT DOC, ο οποίος τον  Οκτώβριο του 2013 παραπέμφθηκε σε δίκη για παραβίαση νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, καλώντας για διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής.

Ο δημοσιογράφος αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο του 2012 και στο δεύτερο βαθμό τον Νοέμβριο του 2013.

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό.

Κάνει δε αναφορά στην επισήμανση της  Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία «η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης.».

Όσον αφορά στον Φίλιππο Λοΐζο συνελήφθη, έπειτα από καταγγελία βουλευτών της «Χρυσής Αυγής»,  τον Σεπτέμβριο του 2012 και του ασκήθηκε δίωξη σύμφωνα με το νόμο του 1951 περί βλασφημίας για «κακόβουλη βλασφημία» και «προσβολή θρησκεύματος», και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.

Ο μπλόγκερ είχε υποκαταστήσει στη σελίδα του στο Facebook το όνομα και το πρόσωπο του αγιορείτη μοναχού Παΐσιου, με παστίτσιο, και ασκούσε κριτική, όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, στην εκμετάλλευση των προφητειών του μοναχού από ελληνικές ορθόδοξες ιστοσελίδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα