Η δικαιολογημένη γκρίνια είναι… ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ

Aλήθεια, ποιον ακριβώς αποδοκίμαζαν οι φίλοι του Ολυμπιακού στο τέλος του αγώνα με τη Χάποελ; Έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, ολόκληρη την ομάδα, ή μέσω της απόδοσης και του αποτελέσματος βρήκαν ευκαιρία να τα βάλουν με τον πρόεδρο;

Αν ρωτήσουμε έναν προς έναν τους 20.000 που βρέθηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» δεν θα πάρουμε την ίδια απάντηση.  Ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο κάποιοι να «σκυλόβρισαν» τον Ντα Κόστα μετά το φινάλε του ματς, αφού στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι περισσότεροι φίλαθλοι ίσως είχαν δει όνειρα μετεγγραφών τύπου Μέσι-Ρονάλντο!  Έτσι είναι οι φίλαθλοι…

Πάμε όμως στον επιμερισμό των ευθυνών για να δούμε σε τι βαθμό δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά του κόσμου στο Φάληρο. Ας ξεκινήσουμε από εκείνον που φέρει τη λιγότερη ευθύνη. Στον προπονητή Βίκτορ Σάντσες.

Ο Ισπανός να θυμίσουμε ότι ενημερώθηκε ξαφνικά ότι αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό. Τον πήραν τηλέφωνο ένα πρωινό και του είπαν ότι αναλαμβάνει εν μέσω προετοιμασίας την ελληνική ομάδα! Δεν είναι συνηθισμένα πράγματα αυτά! Ο άνθρωπος ήρθε και υποχρεώθηκε μέσα σε ελάχιστες μέρες: Να κάνει αξιολόγηση του ρόστερ. Να φτιάξει λίστα με μετεγγραφικούς στόχους.  Να προετοιμάσει την ομάδα. Να καταρτίσει ενδεκάδα μάχης για το ματς με τη Χάποελ! Ο Ολυμπιακός με τον Βίκτορ δεν ήταν καλός στα φιλικά και ο Ισπανός άκουσε μεγάλη κριτική για το πού χρησιμοποιεί τον Φορτούνη και τελικά στον αγώνα της Τετάρτης έκανε τη χάρη του κόσμου και τον χρησιμοποίησε ως «δεκάρι». Σε γενικές γραμμές, δεν φαίνεται κάπου να φταίει για την τακτική του κόντρα σε μία άγνωστη ομάδα με δέκα αμυντικούς στο γήπεδο! Και επίσης δεν φταίει που τουλάχιστον τρεις παίκτες εντός των αποδυτηρίων έχουν το μυαλό τους σε μετεγγραφή, οι Κασάμι, Ντουρμάζ και Μαζουακού.

 

Πρόεδρος και μεταγραφές

Όσον αφορά στον πρόεδρο και στην επιλογή του να κάνει μετεγγραφές μόνο αν η ομάδα προκριθεί. Να σημειώσουμε εδώ πως το ρεπορτάζ από αξιόπιστη πηγή λέει πως υπάρχει πλάνο απόκτησης τριών παικτών (στόπερ, χαφ, επιθετικός) για τους οποίους θα δαπανηθούν 10.000.000 ευρώ. Γι’ αυτό και εσχάτως ακούγονται τα ονόματα ακριβών «χαρτιών» όπως ο Τζούτζακ, Αλεσαντρινί και Αμπρόουζ. Για τα ελληνικά δεδομένα, τα δέκα εκατομμύρια φτάνουν τα 18 με την εφορία!

Τα λεφτά αυτά δεν είναι παίξτε-γέλασε. Αντικατοπτρίζουν σχεδόν το ποσό που έχει να πάρει η ΠΑΕ αν προκριθεί στους ομίλους. Οι εποχές είναι δύσκολες κι αν το υπάρχον ρόστερ του Ολυμπιακού αδυνατεί να περάσει τη Χάποελ, τότε έχει δίκιο ο Μαρινάκης να τους απειλεί με απόλυση! Το στρατηγικό πλάνο μίας ΠΑΕ πρέπει να στηρίζεται στην καλή διαχείριση χρημάτων. Ο Ολυμπιακός δεν έχει μπει ποτέ σε οικονομικό μπελά επειδή προσέχει και επειδή σκορπά μέχρι εκεί που τον παίρνει. Είναι πάντα πρώτος στο ξόδεμα, οπότε ο κόσμος δεν μπορεί να έχει παράπονο.

Ο ΟΣΦΠ διανύει δεύτερο στη σειρά καλοκαίρι που δεν μπορεί να πουλήσει! Αυτή είναι μια πικρή αλήθεια. Τα προηγούμενα χρόνια διαχειριζόταν 12 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως  από πωλήσεις. Τέρμα αυτά. Συν το ότι τελεσιδικεί η απόφαση που ίσως υποχρεώσει την ΠΑΕ να πληρώσει 30.000.000 ευρώ στο Δημόσιο για την υπόθεση «Κοσκωτά». Αν οι φίλοι του Ολυμπιακοί νομίζουν πως ο Μαρινάκης μπορεί να προβεί σε τέτοια οικονομική υπέρβαση σε αυτή την εποχή είναι γελασμένοι. Πήρε ένα ρίσκο εμπιστευόμενος το ρόστερ και οι παίκτες τον «πρόδωσαν», τουλάχιστον στο πρώτο 90λεπτο.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οικονομικές ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν δραματικά προς το θετικότερο αν πουληθεί ο Μανωλάς και ο Ολυμπιακός αποκομίσει από τη Ρόμα ένα σεβαστό ποσό. Τότε ναι, θα μιλάμε για 40 εκατομμύρια έσοδα!

 

Μερική η ευθύνη των παικτών

Να πούμε εδώ ότι είναι παράλογο να φέρνει η ομάδα 0-0 και να αποδοκιμάζονται οι αμυντικοί. Κάτι δεν πάει καλά με την ψυχολογία του κόσμου. Είναι ένα δείγμα ότι στην πραγματικότητα δεν τα είχαν με τους παίκτες.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έκαναν μία φυσιολογική εμφάνιση δεδομένου της εποχής, των ικανοτήτων τους, και της δίψας του αντιπάλου για την πρόκριση-έκπληξη. Κόντρα σε δέκα αμυνόμενους Ισραηλινούς –πρωταθλητές στη χώρα τους, μην το ξεχνάμε– ήταν σαν να έπαιζαν απέναντι σε ντουβάρι. Η ευθύνη των ποδοσφαιριστών για την εικόνα τους είναι μερική. Αν γυρίσουν το ματς στο Ισραήλ, κανείς δεν θα θυμάται το πρώτο υποτονικό ματς. Έχουν την υποχρέωση να το κάνουν, λόγω ανωτερότητας και γιατί η δίψα για το Champions League πρέπει να είναι ατελείωτη, και όχι να παίζουν πιο ψυχωμένα οι της Χάποελ επειδή δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στον κορυφαίο θεσμό.

Αν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού νιώσουν στο πετσί τους τη θέληση για πρόκριση, θα περάσουν. Αν όχι, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δεχθούν κριτική από τα έξω. Μέχρι τότε, όμως, δεν μπορούμε να τους «πυροβολούμε».

Και κάτι τελευταίο. Φαίνεται τελικά ότι ο Μάρκο Σίλβα γι’ αυτό έφυγε. Διότι κατάλαβε πως θα πρέπει να περάσει τους προκριματικούς γύρους με την ίδια του την ομάδα που πέρσι κατάφερε ό,τι κατάφερε. Ο Σίλβα δεν εμπιστεύτηκε τον εαυτό του, μέτρησε τις δυνάμεις του και διαπίστωσε πως καλύτερα θα ήταν να το παίξει ξενερωμένος. Αυτή τη λιγοψυχία να μην έχουν οι «ερυθρόλευκοι» στη ρεβάνς και θα προκριθούν στην καυτή έδρα της Χάποελ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα