Η δύναμη των παρατάξεων σε χάρτη

Οι εκλογές της ΕΠΟ ματαιώθηκαν και με βάση το φιρμάνι της FIFA αυτές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 31 Μαΐου του 2017, υπό την επίβλεψη του Κωστάκη Κοτσοκούμνη και αυτών που θα απαρτίζουν το νέο Δ.Σ. της ομοσπονδίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «διοίκηση εξομάλυνσης».

Και μπορεί ο Σταύρος Κοντονής να ένιωσε δικαιωμένος από αυτή την εξέλιξη, όμως οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων που διεκδικούσαν την διοίκηση εάν γίνονταν εκλογές μάλλον δείχνουν δυσαρεστημένοι. Αναμφίβολα η δυσαρέσκεια είναι μεγαλύτερη στην παράταξη Ευάγγελου Γραμμένου, ο οποίος έχοντας την πλάτη του ΠΑΟΚ , της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού με βάση τα έως τώρα δεδομένα είχε στο τσεπάκι, εάν γίνονταν κανονικά οι εκλογές στις 26 Οκτωβρίου, 99 σίγουρες ψήφους.

Αντίθετα ο Δημήτρης Ελευθεριάδης, που είχε τη στήριξη του Ολυμπιακού, θα έχανε από χέρι, καθώς με όλες τις μετρήσεις θα έφθανε το πολύ σε 82 ψήφους. Μιλάμε για μία μεγάλη διαφορά, η οποία δεν άλλαζε, καθώς όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η παράταξη Γραμμένου περίμενε την τελευταία στιγμή και με βάση τον αέρα νίκης που είχε να αποσπούσε άλλες επτά έως δέκα ψήφους, οι οποίες πάνω από την κάλπη θα έκαναν τον σάλτο.

Η μεγάλη δύναμη πυρός του Γραμμένου ήταν η Μακεδονία, η οποία είχε ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Αντίθετα ο Ελευθεριάδης (Μακεδόνας κι αυτός), πέραν της δικής του Ένωσης (Πιερία,) αποσπούσε μόνο Καβάλα, Ημαθία και μία ψήφο από τις Σέρρες. Μοιρασμένες ήταν οι ενώσεις σε Αττική, Θεσσαλία,  Ήπειρο και Ιόνια Νησιά. Σαφές προβάδισμα Γραμμένου στη Στερεά Ελλάδα, στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, ενώ με τον Ελευθεριάδη είχαν ταχθεί η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ψήφιζε υπέρ Γραμμένου κι έτσι φθάναμε στον τελικό αριθμό του 99-82.

Οι μοιρασμένες ενώσεις

Με βάση τα στοιχεία, τέσσερις ενώσεις είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν και τις δύο παρατάξεις. Οι Σέρρες, το Άργος, η Αχαΐα και η Β΄ Εθνική θα έδιναν από δύο ψήφους στον Γραμμένο και από μία στον Ελευθεριάδη, ενώ στη Σούπερ Λίγκα η πλειοψηφία ήταν 10-6 υπέρ Γραμμένου.

Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια σε ό,τι αφορά την ΕΠΣ Ηρακλείου. Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή ο Τζώρτζογλου ψήφιζε Γραμμένο και Τρίτη-Πέμπτη -Σάββατο τον Ελευθεριάδη. Τις Κυριακές πήγαινε εκκλησία μπας και λάβει κάποιο σημάδι από τον Θεό. Πάντως και οι εκλογολόγοι των δύο πλευρών υπολόγιζαν τις τρεις ψήφους του Ηρακλείου στον Ελευθεριάδη.

 

Τι έχει γίνει στις άλλες χώρες

Άλλη μία… πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς έγινε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία εισέρχεται και σε ποδοσφαιρικό μνημόνιο με διορισμό επιτροπής εξομάλυνσης. Μέχρι σήμερα το… προνόμιο αυτό είχαν δύο κρατίδια της Αφρικής και το Κουβέιτ, όπου ο εκεί Εμίρης ήθελε να διορίζει αυτός συμβούλους και… διαιτητές αγώνων!!! Παραθέτουμε το σχετικό πίνακα:

 

Βασίλειο της Σουαζιλάνδης: Ένα μικρό κράτος της Νότιας Αφρικής, από τα φτωχότερα κράτη επί της υφηλίου με προσδόκιμο ζωής τα 52 χρόνια για τους άνδρες και τα 48 για τις γυναίκες, καθώς τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό του AIDS είναι ίσως το υψηλότερο στον κόσμο.

Δημοκρατία του Κονγκό: Άλλο ένα κράτος της Αφρικής που προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα ενός εμφυλίου πολέμου το 1997, που ήταν η συνέπεια του εκλεγμένου προέδρου Πασκάλ Λισουμπά. Με 4.000.000 κατοίκους οι μισοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς αυτό έχει τοποθετηθεί στο 1,25 δολάρια την ημέρα. Γίνεται αντιληπτό πως ένας άνθρωπος στο Κονγκό που εισπράττει 3 δολάρια την ημέρα θεωρείται πλούσιος.

ΚΟΥΒΕΙΤ: Το εμιράτο του Περσικού κόλπου δεν έχει καμία σχέση με τις δύο προαναφερθείσες χώρες της Αφρικής. Στο Εμιράτο το κατά κεφαλή εισόδημα είναι 38.500 δολάρια το έτος. Όμως ο Εμίρης και οι σύμβουλοι του θέλουν να κάνουν το κουμάντο ακόμη και γι’ αυτά που δεν γνωρίζουν.

Αυτές οι τρεις προαναφερθείσες χώρες έχουν τεθεί στο παρελθόν υπό επιτροπεία της ΦΙΦΑ!  Τώρα πλέον το καρέ το συμπληρώνει η Ελλάδα, η οποία ταλανίζεται από τα μνημόνια λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής της.

Η περίπτωση της Βοσνίας: Το 2011 επικρατούσε πολιτικο-θρησκευτικό χάος στη Βοσνία, αλλά και στην ποδοσφαιρική της ομοσπονδία. Τρεις άνδρες διεκδικούσαν την καρέκλα, ο ένας σερβικής καταγωγής, ο άλλος κροατικής και ο τρίτος… μουσουλμάνος. Η FIFA αναγκάστηκε να επέμβει και όρισε προσωρινή (με προοπτικού διμήνου) διοίκηση με στελέχη όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Ίβιτσα Όσιμ. Φυσικά, οι δύο αυτοί γνωστοί μας και τα υπόλοιπα μέλη που όρισε η FIFA δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τα χάσματα, οι εκλογές αναβάλλονταν διαρκώς και μόνο όταν η FIFA επέβαλε τελεσίγραφο μετά από 1,5 χρόνο, έγιναν εκλογές και τις κέρδισε ο Ελβεντίν Μπέγκιτς. Αυτή ήταν η πρώτη επέμβαση σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά όχι με ορισμό «διοίκησης ομαλοποίησης», αλλά προσωρινής! Η δε περίπτωση της Αργεντινής όπου συγκροτήθηκε τετραμελής επιτροπή εξομάλυνσης είναι ξεχωριστή και συνέβη για συγκεκριμένους λόγους, καθώς όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι κατηγορούσαν τους άλλους για διαφθορά και είχαν μείνει στο προσκήνιο του αργεντίνικου ποδοσφαίρου ελάχιστοι μη στοχοποιημένοι παράγοντες.

 

Σε καθεστώς μνημονίου το ποδόσφαιρο

Όπως φαίνεται για τουλάχιστον οκτώ μήνες το ελληνικό ποδόσφαιρο εισέρχεται σε καθεστώς μνημονίου. Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στις εξαγγελίες της “θα σκίσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο κι ένα άρθρο” όχι μόνο προχώρησε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, αλλά προχώρησε και σε μνημόνιο στο ποδόσφαιρο. Και μάλιστα το πανηγύρισε, καθώς στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός θεώρησε να αναφερθεί και στην διάλυση της παράγκας, όπως ανέφερε στο ποδόσφαιρο προσφέροντας μία υψηλή θέση στον Κοντονή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα ότι κι εάν λέει στις συνεντεύξεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού. Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο η επιτροπεία από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ τον έβγαλε από την δύσκολη θέση. Διότι ήταν πολλαπλά εκτεθειμένος, καθώς με το νόμο του 2015 ενεργοποίησε το νόμο Ορφανού που προέβλεπε 450 και πλέον εκλέκτορες στις εκλογές της ΕΠΟ. Ήταν κάτι που οι περισσότεροι νομομαθείς ομιλούν για γκάφα εκ μέρους του υπουργείου, αλλά η επιτροπεία της ΦΙΦΑ του δίνει μία θαυμάσια δικαιολογία, ώστε να σταματήσουν οι γκρίνιες για μη κάθαρση που προέρχονταν κύρια από την Αυλωνίτου και τον Κωνσταντινέα.

Μόνο στο CAS

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να ακυρωθεί από την ΦΙΦΑ. Παρά μόνο με προσφυγή στο CAS. Κι όμως ο Κοντονής τα δέχθηκε όλα αμάσητα, αφού προηγουμένως είχε συγχαρεί τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Και βέβαια η ΦΙΦΑ που θα διορίσει την διοίκηση εξομάλυνσης όπως την αποκαλεί υπό τον Κωστάκη Κοτσοκούμνη το πιθανότερο είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Μάλιστα ακούγεται ότι είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν οι τρεις ψήφοι ανά ένωση και να ισχύσει το μία ένωση μία ψήφος. Κάτι που σημαίνει ότι ο νόμος Κοντονή πάει στα συρτάρια. Αλλά ο υπουργός θα συνεχίσει να επιχαίρει ότι πέτυχε την κάθαρση.

Ο κ. υφυπουργός ως συνταγματικός επόπτης του αθλητισμού καλό είναι να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων:

1ον.  Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου εξεδόθη την Τετάρτη, 12/10. Ποιος και με ποια δικαιοδοσία από την ΕΠΟ ενημέρωσε την FIFA υπογράφοντας το σχετικό έγγραφο, αφού η θητεία του Δ.Σ. είχε περατωθεί στις 5/10; Βεβαίως, η FIFA θα μάθαινε εύκολα το περιεχόμενο της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει διά νομίμου οδού.

2ον. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές, είχε δημιουργηθεί κατ’ εικόνα του Καταστατικού της FIFA. Πέραν των συγχαρητηρίων του κ. Κοντονή για την εφαρμογή του νόμου, πώς γίνεται η FIFA να ακυρώνει μια απόφαση οργάνου που η ίδια έχει θεσπίσει ως ανεξάρτητη αρχή, και μάλιστα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κοντονή;

3ον.  Όταν ο Σταύρος Κοντονής συγχαίρει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την εφαρμογή του νόμου, και η FIFA την ακυρώνει, ποια θα είναι η θέση του υφυπουργού μετά τις πομπώδεις δηλώσεις του για «εφαρμογή του νόμου και όχι του Καταστατικού της ΕΠΟ» και γενικότερα για το «φτύσιμο» της FIFA στις αποφάσεις οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, που συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν με υποδείξεις της ίδιας της FIFA;

4ον.  Αφού ο Σταύρος Κοντονής συνεχάρη το Διαιτητικό Δικαστήριο για την εφαρμογή του νόμου, γιατί στη συνέχεια ζήτησε την επιτροπεία της FIFA για το ποδόσφαιρο; Ο ίδιος ως υφυπουργός με τους υπάρχοντες νόμους δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία του, η ακόμη κι αν χρειαζόταν βελτίωση ο νόμος γιατί δεν παρενέβη νομοθετικά; H προτροπή του να καλέσει τη FIFA δεν υποδηλώνει αδυναμία διοίκησης και πλήγμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του σε κάθε εξωτερική παρέμβαση;

5ον. Τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εξέδωσαν απόφαση με βάση το Καταστατικό της FIFA και  την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, θα δεχθούν την απόφαση αυτή ή θα τα βροντήξουν και θα φύγουν;

 

 

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ

ΚΟΖΑΝΗ       3

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ         3

ΓΡΕΒΕΝΑ       3

ΚΙΛΚΙΣ            3

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ            3

ΗΠΕΙΡΟΣ       3

ΞΑΝΘΗ          3

ΘΕΣΣΑΛΙΑ     3

ΦΛΩΡΙΝΑ     3

ΠΕΛΛΑ           3

ΖΑΚΥΝΘΟΣ   3

ΣΑΜΟΣ          3

ΛΑΡΙΣΑ          3

ΚΥΚΛΑΔΕΣ    3

ΦΩΚΙΔΑ        3

ΑΘΗΝΑ         3

ΛΕΣΒΟΣ         3

ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ         3

ΑΡΤΑ  3

ΦΘΙΩΤΙΔΑ    3

ΠΡΕΒΕΖΑ       3

ΠΟΔ. ΣΑΛΑΣ            3

—————————

ΔΡΑΜΑ         3

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ   3

ΚΑΣΤΟΡΙΑ     3

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ   3

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ         3

ΑΧΑΙΑ            2

ΑΡΓΟΣ           2

ΣΕΡΡΕΣ          2

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ        10

ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ  2

 

ΣΥΝΟΛΟ       99

 

 

 

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ

ΒΟΙΩΤΙΑ        3

ΘΡΑΚΗ          3

ΕΒΡΟΣ           3

ΗΜΑΘΙΑ       3

ΚΑΒΑΛΑ        3

ΜΕΣΣΗΝΙΑ   3

ΛΑΚΩΝΙΑ      3

ΑΡΚΑΔΙΑ       3

ΛΑΣΙΘΙ           3

ΡΕΘΥΜΝΟ    3

ΧΑΝΙΑ            3

ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ 3

ΠΕΙΡΑΙΑΣ      3

ΤΡΙΚΑΛΑ       3

ΚΑΡΔΙΤΣΑ     3

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 3

ΚΟΡΙΝΘΟΣ   3

ΚΕΡΚΥΡΑ       3

ΕΥΒΟΙΑ          3

ΧΙΟΣ   3

ΠΕΙΡΙΑ           3

ΗΛΕΙΑ            3

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ            3

ΣΕΡΡΕΣ          1

ΑΡΓΟΣ           1

ΑΧΑΙΑ            1

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ        6

ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ  1

ΣΥΝΟΛΟ:      79

HΡΑΚΛΕΙΟ    (;)        3

ΝΕΟ ΣΥΝΟΛΟ:         82

 

 

Γιατί οι μεγάλοι δεν άκουσαν τον Βίκτωρα

 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Βίκτωρ Μητρόπουλος πριν καταθέσει την προσφυγή του ενημέρωσε τους τέσσερις μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου για τις προθέσεις του. Ταυτόχρονα ενημέρωσε για το σύστημα που πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές, προκειμένου να είναι σύμφωνες με το νόμο.

Κανένας, όμως, δεν έδωσε σημασία και ασχολήθηκαν με το πως θα κερδίσουν τις ψήφους που παίζονταν προκειμένου να εκλεγεί ο δικός τους πρόεδρος. Έτσι τον Σεπτέμβριο, όταν το Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή Γραμμένου και μετέφερε τις εκλογές αντί την 1η Οκτωβρίου στις 26 Οκτωβρίου, όλοι ένιωθαν σίγουρη για την επικράτηση. Τόσο η πλευρά της συμπολίτευσης της ΕΠΟ, που είχε την στήριξη του κ. Μαρινάκη, όσο και η αντιπολίτευση που είχε τις πλάτες των κ.κ. Σαββίδη, Μελισσανίδη και Αλαφούζου.

Τελικά η αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών της ομοσπονδίας (από 1η Οκτωβρίου σε 26 Οκτωβρίου) βόλεψε την αντιπολίτευση, αφού εξασφάλισε στο διάστημα αυτό την Δράμα, την Χαλκιδική, την Καστοριά, την Ευρυτανία και τα Δωδεκάνησα, ενώ προσέθεσε από δύο ψήφους από Άργος, Σέρρες, Αχαΐα και Φούτμπολ Λιγκ, δηλαδή συνολικά 23 ψήφοι τις οποίες η πλευρά της συμπολίτευσης είχε σίγουρες. Όπως, όμως, αποδείχθηκε οι ψήφοι αυτοί ήταν σίγουροι, αλλά από την άλλη πλευρά. Αφού, λοιπόν, οι δύο παρατάξεις ήταν σίγουρες για τη νίκη, γιατί να ακούσουν τον Βίκτωρα Μητρόπουλου και να μεταθέσουν τις εκλογές;

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα