Η εδραίωση της Φώφης, ο ανερχόμενος Νίκος, ο ηττημένος Σταύρος, ο Γιώργος και οι άλλοι

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον υπό δημιουργία νέο προοδευτικό πολιτικό φορέα, αυτό της μεγάλης συμμετοχής, κερδήθηκε. Περισσότερο από 210.000 συμπολίτες μας έσπευσαν στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν το πρόσωπο που πιστεύουν ότι θα ηγηθεί καλύτερα του νέου σχήματος.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκαν νικητές της πρώτης φάσης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πηγαίνει με αέρα επικράτησης στον δεύτερο γύρο. Με καταμετρημένο το 94% της Επικράτειας, η Φώφη Γεννηματά έλαβε 81.210 ψήφους, ο Νίκος Ανδρουλάκης 48.987 και ακολούθησαν οι: Καμίνης 27.151 ψήφοι (13,78%), Θεοδωράκης 21.254 ψήφοι (10,78%), Μανιάτης 8.892 (4,51%), Ραγκούσης: 4.782 (2,43%), Γάτσιος: 3.374 (1,71%), Πόντας: 1.067 (0,54%), ενώ 386 ψήφους έλαβε ο Τζιώτης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,20%. Το αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε πως ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και σε καιρός που το κόμμα δεν διεκδικεί την εξουσία, παραμένει ισχυρός και τουλάχιστον σε επίπεδο Κέντρου – Κεντροαριστεράς μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.

Μία ακόμη, εξίσου σημαντική, διαπίστωση είναι πως οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης –που πόνταραν στην υψηλή συμμετοχή του κόσμου- δεν έχουν έρεισμα. Ή τουλάχιστον το έρεισμα που πίστευαν ότι έχουν στο πολιτικό ακροατήριο που απευθύνονται. Ο λόγος τους ήταν ασαφής, θολός, και ό,τι «καινούργιο» κόμιζαν παρέπεμπε κυρίως σε συνεργασία με τη νέα Δημοκρατία. Κανείς από τους δύο μάλιστα, δεν μπορεί να λογίζεται ως πρωταγωνιστής στην επόμενη ημέρα του πολιτικού εγχειρήματος.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο νέο προοδευτικό φορέα, επισήμανε ότι οι πολίτες με τη συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν και έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και τη χώρα.

«Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στη μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Εστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στη συντήρηση και τη λιτότητα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα».

«Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στη διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε πως «χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα».

«Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου» σημείωσε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, προσθέτοντας πως αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην Ελλάδα με τη συμμετοχή τόσου κόσμου στη διαδικασία της Κεντροαριστεράς.

«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η παράταξη είναι εδώ», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα