«Η εθνική ενότητα δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας»

Μηνύματα σε Πάνο Καμμένο, Αλέξη Τσίπρα και Τουρκία έστειλε από  τη Βουλή στη συζήτηση για το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ακόμα ότι ” Η Άγκυρα έχει τη βασική ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου διαπραγμάτευσης”.

«Γεωστρατιγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση» τόνισε  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Η Αγκυρα με τη στάση της απέτρεψε τη δυνατότητα σύγκλισης, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την προσήλωση στη μακρόχρονη παραμονή κατοχικών δυνάμεων φάνηκε ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η διχοτόμηση του νησιού.

«Δεν βρισκόμαστε πια στο 1960, δεν είμαστε στον ψυχρό πόλεμο», τόνισε αναφορικά με το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορούν να είναι το θεμέλιο για το αύριο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε, η Αγκυρα δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρων. «Ούτε η παρουσία της ΕΕ έκανε την Αγκυρα να αλλάξει στάση. Ούτε ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ, που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή».

«Σε αυτό το άγονο τοπίο, η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια γραμμή ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».

Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ποιος έφταιξε και επειδή το γνωρίζει, οφείλει από εδώ και πέρα να διασφαλίσει δύο κρίσιμα ζητήματα: ότι η προσπάθεια επίλυσης δεν θα τερματιστεί και ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλώσεις για plan b και plan c που κάνει η τουρκική πλευρά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Μετά από εύλογο διάστημα, η προσπάθεια πρέπει να επανεκκινήσει.

Η ΝΔ, ως αυριανή υπεύθυνη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, δήλωσε και πρόσθεσε πως πρέπει η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει πολιτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Εχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, όπου και αν βρίσκονται.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου, η οποία όπως είπε, δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, σημείωσε, και να τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο δρόμος της Δημοκρατίας είναι δύσκολος αλλά είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κόμμα θα κάνει προσπάθειες για να υποστηρίξει τα εθνικά θέματα. Το έπραξε στο προσφυγικό, το έκανε και θα το κάνει απέναντι στην τουρκική πολιτική έντασης στο Αιγαίο. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της προσβολής της Αγίας Σοφίας, τόνισε. Το ίδιο κάναμε και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

“Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά εσωκομματικών ισορροπιών’

Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας, δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εθνική ενότητα είναι επιλογή της ΝΔ, αλλά οφείλω να πω ότι αυτή η γραμμή ευθύνης πρέπει να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού πρέπει να αποφεύγονται και να μη δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά.

«Κύριε Τσίπρα, αυτό είναι δικό σας χρέος να το εξασφαλίσετε, γιατί διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος. Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά εσωκομματικών ισορροπιών», είπε έχοντας στο στόχαστρο τον Π. Καμμένο, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα