Η ΕΚΤ «ζεσταίνει» με χρήμα την αγορά

Σε έναν δεύτερο γύρο χορήγησης δανείων μακροπρόθεσμης διάρκειας προς τις τράπεζες θα προχωρήσει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του σχεδίου της να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις και να τονώσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, η ζήτηση θα φτάσει τα 148 δισ. ευρώ. Το χαμηλότερο που προβλέπουν οι ίδιοι αναλυτές είναι τα 90 δισ. ευρώ και το υψηλότερο τα 250 δισ. ευρώ. Να θυμίσουμε πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, κατά τον πρώτο γύρο, είχαν δανειστεί λιγότερα από 83 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι στον δεύτερο αυτό γύρο θα αντλήσουν περίπου 150 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ανάλογα δάνεια ύψους 270 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει η ΕΚΤ το 2011 και το 2012 λήγουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Οι τράπεζες μπορεί να ζητήσουν να λάβουν νέα δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας που προσφέρει τώρα η ΕΚΤ, μόνο για να αποπληρώσουν τα παλιότερα. Εάν συμβεί αυτό, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του Μάριο Ντράγκι για επέκταση του ισολογισμού της και χορήγηση περισσότερης ρευστότητας στο σύστημα.

Εάν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για περιορισμένη άντληση ρευστότητας επιβεβαιωθούν και η ζήτηση για τα δάνεια αυτά είναι περιορισμένη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πλέον άλλα περιθώρια παρά να αυξήσει τα αντισυμβατικά της μέτρα χορήγησης ρευστότητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως τα μέτρα αυτά θα μπορούν να περιλαμβάνουν και την αγορά κρατικού χρέους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα