«Η Ελλάδα έχει έλθει σε φάση δημοσιονομικής σταθεροποίησης»

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2015-2018. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μια Ελλάδα που δείχνει σημάδια αποσταθεροποίησης και επεσήμανε ότι το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ και ανεργία 24,5% .

Παράλληλα, είπε  πως το Μεσοπρόθεσμο στοχεύει στην παρουσίαση των δημοσιονομικών ορίων της επόμενης τετραετίας και σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

«Σήμερα η Ελλάδα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και  έχει έλθει σε φάση δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Πρόκειται για επίτευγμα των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:   Η χώρα μας κατάφερε να διαψεύσει όσους έκαναν λόγο για μη επίτευξη των στόχων».

Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής επανήλθε, οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύφθηκαν το 2013, ενώ έγινε μεταξύ άλλων μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύθηκε, η αυξητική τάση της ανεργίας ανακόπηκε.

Η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου πλεονάσματος για το 2013 έδωσε τη δυνατότητα καταβολής κοινωνικού μερίσματος. Αυτές οι επιδόσεις συνέβαλαν στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Προτεραιότητα τις οικονομικής πολιτικής είναι η διασφάλιση των εμβασμάτων και  η μεταβολή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις εντός Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέτει τις εξής προτεραιότητες:

1. Η περαιτέρω επικέντρωση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας και η αποκατάσταση διαύλων της οικονομίας

3. Η προσπάθεια για τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

4. Η προώθηση σύγχρονων προγραμμάτων απασχόλησης

5. Ενίσχυση κοινωνικών δαπανών

6. Η βελτίωση της ποιότητα των δημόσιων οικονομικών με ενίσχυση των δαπανών που έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή και απόδοση

7. Εδραίωση σύγχρονου δικτύου με την επιτάχυνση της Διοικητικής μεταρρύμθισης

8. Καταπολέμηση διαφθοράς και απάτης

9. Περαιτέρω ενίσχυση μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα