Αλέξης όπως λέμε… Πινόκιο!

Με σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη να θεωρεί ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα της Κυριακής θα εκληφθεί ως όχι στο ευρώ και την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει χωρίς πειστικά επιχειρήματα ότι η δημοψηφισματική άρνηση των προτάσεων των εταίρων θα ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας, όποιος παρακολουθεί τα όσα διαμείβονται τα τελευταία 24ωρα θα νιώθει σαν να βιώνει το παραμύθι του Πινόκιο. Κι αυτό γιατί ακόμη και σήμερα συνεχίστηκε η ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να επιμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια για τις προτάσεις των πιστωτών.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια –την οποία μάλλον θα μάθουμε σε καμιά τριανταριά χρόνια όταν θα ανοίξουν τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις– το ζητούμενο δεν είναι τόσο το ποιος έχει… ενδυθεί την ξύλινη μύτη του Πινόκιο. Ένα διαπραγματευτικό ψεματάκι ή αν θέλετε η περιγραφή της μισής αλήθειας ίσως να δικαιολογείται στο πλαίσιο μιας σκληρής πολιτικής κόντρας.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί απορίες είναι πώς μπορεί να αντικρούσει η ελληνική πλευρά και εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας την πανευρωπαϊκή άποψη ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου θα είναι επί της ουσίας δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Δευτέρα το πρωί «ταχυδρομήθηκαν» στο Μαξίμου σωρεία μηνυμάτων από τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν άφηναν περιθώριο για παρερμηνείες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ σε δηλώσεις τους κατηγόρησαν καταρχάς την Αθήνα πως δεν δέχθηκε την ιδιαιτέρως δελεαστική πρότασή τους και επέλεξε τη ρήξη. Πιο αναλυτικά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η αποτυχία του ευρώ θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης και κάλεσε σε «συμβιβασμό».

«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη», πρόσθεσε χωρίς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και προφέροντας τη λέξη “Ελλάδα” μόνο μία φορά.

Αναγνωρίζοντας πως «το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου» είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε» (…) «όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε», επειδή, «αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο».

Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι “βάζει στην άκρη” τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε “αλληλεγγύη” μεταξύ των Ευρωπαίων και «προσπαθειών των ενδιαφερομένων» που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.

«Έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα», ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ωστόσο ότι το «το πρόγραμμα εκπνέει αύριο τα μεσάνυχτα».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι παρουσιάστηκε στους Έλληνες «ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα» και σημείωσε: «Οι συζητήσεις θα συνεχίζονταν το Σάββατο. Επειδή η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ένα δημοψήφισμα οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν ποτέ να ολοκληρωθούν».

«Βλέπουμε σήμερα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με μεγαλύτερη άνεση από ότι πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε τον EFSF, έχουμε ένα φορολογικό πακέτο και ένα πακέτο υποστήριξης άρα η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά από ότι θα έκανε πριν από πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

«Το πρόγραμμα αύριο εκπνέει. Όπως και η πρόταση. Άρα, από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα. Καταστήσαμε σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε», είπε η Άνγκελα Μέρκελ και συνέχισε:

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει οποιοδήποτε δημοψήφισμα, το σεβόμαστε. Είναι όμως και δικό μας αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να σκεφτούμε την κίνηση που πρέπει να κάνουμε εμείς για να προστατευθούμε».

«Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη. Έχουμε αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή και η Νομισματική Ένωση. Είναι αρχές πάνω στις οποίες στηριχθήκαμε και είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 κρατών.

Όταν υπάρχουν περιπτώσεις κρίσεις σε σχέση με το ευρώ τότε το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, αλλά αυτό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» επεσήμανε.

 

Ο Ολάντ

Των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ είχαν προηγηθεί αυτές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ οποίος αφού ευχήθηκε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις «εάν η Ελλάδα το αποφασίσει» είπε για το ελληνικό δημοψήφισμα τα εξής:

«Σήμερα είναι πάντα δυνατή μια συμφωνία, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που τους προτείνεται. Η Γαλλία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει, δεν μπορεί όμως να το κάνει παρά μόνο υπάρχει κοινή θέληση για κατάληξη σε λύση» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Ο Γιούνκερ

Δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις ωστόσο ζητώ από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ΝΑΙ» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Πιο αναλυτικά ο επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε πως περιμένει ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη. «Ένα “όχι” στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και όχι μία ή 18. Δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι. Είτε νικάμε όλοι μαζί, είτε χάνουμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος, όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων, όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Οι διαφωνίες πήραν πολύ δραματικές διαστάσεις. Ακούμε αναφορές για τελεσίγραφα, για απειλές. Ποιος είναι όμως μπλεγμένος σε αυτό; Από πού έρχονται οι απειλές;», είπε ο κ. Γιούνκερ.

«Ποτέ δεν δόθηκε τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Θέλαμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία. Έκανα τα πάντα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «Την Παρασκευή για άλλη μια φορά ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα και την απόφαση να γίνει μια εκστρατεία για το “όχι”. Να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18. Αυτό δεν βοηθάει κανέναν Ευρωπαίο πολίτη, κανέναν Έλληνα πολίτη. Θα πρέπει, όμως, οι Έλληνες να ξέρουν ξεκάθαρα τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή».

«Μονομερώς η προσπάθεια διερράγη από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Έχουμε μετακινήσει βουνά. Μέχρι την τελευταία στιγμή που η ελληνική πλευρά έκλεισε την πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν περικοπές μισθών και συντάξεων σε αυτό το πακέτο. Το πακέτο των Θεσμών συνεπάγεται περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, ενώ για το δημοψήφισμα ανέφερε ότι το ερώτημα μπορεί να αλλάξει.

Υποστήριξε ακόμη ο κ. Γιούνκερ ότι «Εξερεύνησα όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δική μας προσέγγιση ήταν, και είναι, να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις».

«Από τη δική μας πλευρά η πόρτα είναι ακόμα ανοικτή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν. «Αγαπώ βαθιά τους Έλληνες. Να μην αυτοκτονήσουν», είπε προς το τέλος της ομιλίας του από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να καταλήξει: «Η Ευρώπη είναι Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη».

Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται κατανοητό ότι θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση να καταφέρει να αποσυνδέσει στο μυαλό όσων θα πάνε στην κάλπη της Κυριακής τον εύλογο συνειρμό ότι «όχι» στο δημοψήφισμα, θα μεταφραστεί σχεδόν αυτόματα σε «όχι» στην Ευρώπη.

Το πώς θα το καταφέρει –αν το καταφέρει– επαφίεται στις μαγικές ικανότητες των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς που μάντεψε  ότι η σήμερα θα ξημέρωνε μία πολύ όμορφη ημέρα, χωρίς να πει ή να μαντέψει ότι η «ομορφιά» θα περιλάμβανε κλειστές τράπεζες, άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και ουρές στα βενζινάδικα…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα