«Η Ελλάδα θα εξαρτάται για χρόνια από τους πιστωτές»

Στα όσα αναμένεται να συμβούν την επόμενη ημέρα μετά την επίτευξη ή μη της συμφωνίας της Ελλάδα εστιάζουν οι «Financial Times». Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνουν πως η ακριβή αλήθεια για την Αθήνα είναι ότι θα εξαρτάται από τη στήριξη των πιστωτών για χρόνια, λόγω των χρόνιων και βαθιών οικονομικών προβλημάτων της.

Τον επόμενο Μάρτιο

Έτσι, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι θα ολοκληρώσει την επαχθή σχέση της με το ΔΝΤ -και τους άλλους πιστωτές της- τον Μάρτιο του 2016, οπότε και λήγει ο τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου, ωστόσο αυτό θεωρείται από πολλούς στην Ουάσιγκτον ως άκρως αισιόδοξο σενάριο. Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία αυτή τη φορά και αποτραπεί η χρεοκοπία, πάρα πολλοί αμφιβάλλουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει σύντομα στις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις, πολλοί άνθρωποι στο ΔΝΤ «θα προτιμούσαν να κόψουν το μικρό τους δάχτυλό από το να μετέχουν στο επόμενο δάνειο στήριξης». Από την άλλη, όμως, δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς πως τα προβλήματα της Ελλάδας θα λυθούν σε ένα χρόνο από τώρα.
Η αναπόφευκτη πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα θα σύρει και πάλι τα πόδια της και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να χρειαστεί να παράσχει νέα βοήθεια – πέραν της δεδομένης αυτά τα τέσσερα χρόνια (30 δισ. Δολάρια). Μα, ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι πιστωτές της θα συνεχίσουν να της προσφέρουν βοήθεια.

Οι γερμανικές φωνές

Άλλωστε, ήδη υπάρχουν γερμανικές «φωνές» υπέρ μίας οργανωμένης εξόδου από το ευρώ, με παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Και στην περίπτωση του ΔΝΤ, συμπληρώνει η εφημερίδα, η Christine Lagarde δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, καθώς μία αποτυχία του προγράμματος διάσωσης θα στηλιτεύσει την «εικόνα» και τη φήμη του Ταμείου.

Πάντως, σε άρθρο τους στις 19 Ιουνίου του 2015, οι Financial Times είχαν καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων. Σε άρθρο, όπου παραθέτεται η άποψη των συντακτών της εφημερίδας, οι Financial Times τόνιζαν ότι οι επιλογές της Αθήνας είναι δύο: είτε θα καταλήξει σε συμφωνία, είτε θα κηρύξει χρεοκοπία.

Δεδομένης της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, η χρεοκοπία, εκτιμούσε η εφημερίδα, θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. «Kανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά» εννοώντας το άρθρο πως οι δανειστές θα λάβουν είτε δραχμές, είτε το απόλυτο τίποτα.

Το χάος

«Το χάος που θα ακολουθήσει θα τραυματίσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και θα σκορπίσει κύματα αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» υπογράμμιζε εν συνεχεία. Φυσικά, εξηγούσε η εφημερίδα, κανείς δεν επιθυμεί μία τέτοια έκβαση. Η λύση επομένως είναι μία, η αποδοχή της ευρωπαϊκής πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση.

Δίχως φίλους και χρήματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισήμαιναν οι Financial Times, διαθέτει μόλις τρεις επιλογές: μία τεχνική, μία ηθική και μία άτιμη. Σε τεχνικούς όρους, η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ επί τους προγράμματος βοήθειας πρέπει να βρει ευήκοα αυτιά. Οι Ευρωπαίοι κάνουν μέγιστο λάθος που αρνούνται μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει απόλυτο δίκιο όταν επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα την ανάπτυξη, κάτι το οποίο εξέλειψε από τις προηγούμενες συμφωνίας. Σε ηθικούς όρους, ο Τσίπρα έχει δικαίωμα να υποστηρίξει τον ελληνικό λαό, ο οποίος τον εξέλεξε για να καταργήσει τις προηγούμενες συμφωνίες.

Η άτιμη επιλογή

Όμως, η ψήφος των Ελλήνων δεν πρέπει να αγνοεί την ψήφο των Γερμανών ή των Νορβηγών. Επίσης, ο ελληνικός λαός εξέλεξε τον Τσίπρα, δεσμευόμενος να διατηρήσει την Ελλάδα εντός ευρώ. Η άτιμη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στον τρόμο που προκαλεί το ενδεχόμενο του Grexit.

«Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν άδικο για τα προγράμματα βοήθειας, μπορεί να έχουν άδικο και για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά η αποδοχή των προτάσεών τους θα προσφέρει στην Ελλάδα μία νέα ευκαιρία για τον οικονομικό μέλλον της χώρας» υπερθεμάτιζαν οι Financial Times.
Eάν ο Τσίπρας δεν επιθυμεί τη μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να παραθέσει μία αντιπρόταση, όπως το σπάσιμο των καρτέλς που κρατούν πίσω την ελληνική οικονομία, αναφέρουν οι αρθρογράφοι των Financial Times για να καταλήξουν ότι το Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα