«Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και δεν θα χρεοκοπήσει»

Για άλλη μια φορά ο Ζαν Κλον Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξει χρεοκοπία για την Ελλάδα και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.  Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.  Πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρά τη δυσκολία στις συζητήσεις, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης», όμως σε αντάλλαγμα αναμένεται από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup και να υιοθετήσει βιώσιμες και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές».

Παράλληλα, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση».

Ερωτηθείς εξάλλου για το μεταναστευτικό, ο λουξεμβούργιος πολιτικός υπογραμμίζει ότι μετά τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο το status quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή. «Και μια ζωή χαμένη, είναι μια ζωή παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει… Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την αποτροπή νέων θυμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέδειξε στις 23 Ιουνίου τη βούληση να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή (σ.σ τριπλασιασμός του προϋπολογισμού της επιχείρησης ‘Τρίτων’ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών)».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα