«Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας 25-30 δισ. ευρώ»

Για τρίτο πακέτο 25-30 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα κάνει λόγο η  Barclays. Η επενδυτική τράπεζα, σε ανάλυσή της, τονίζει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας είναι υψηλότερο από ποτέ, ωστόσο, διατηρεί ως βασικό της σενάριο τη μη χρεοκοπία της χώρας.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει συνειδητά την απόφαση να φύγει από την Ευρωζώνη, ωστόσο, το ρίσκο ενός Grexit (περισσότερο ως «ατύχημα») είναι ιδιαίτερα υψηλό αυτή τη στιγμή, τονίζει η Barclays σε ανάλυσή της για την χώρα μας, προσθέτοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 25-30 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από μόνη της, επομένως η χώρα θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές το β’ τρίμηνο του 2015 ή ακόμα και το 2016.

Φυσικά, όπως λέει, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας από την Ευρωζώνη δεν θα είναι εύκολο να συμφωνηθεί, αφού από τη μία, η Ελλάδα έχει κουραστεί από την επιβολή μεταρρυθμίσεων και από την άλλη τα ευρωπαϊκά κράτη χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και γίνονται λιγότερο διατεθειμένα να της δανείσουν χρήματα.

Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι ήδη οι δύο πλευρές έχουν διαπιστώσει ότι κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις όσον αφορά τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, όντας στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας είναι υψηλότερο από ποτέ, ωστόσο, διατηρεί ως βασικό της σενάριο τη μη χρεοκοπία της χώρας, αφού όπως λέει κάτι τέτοιο δεν θα το αποφάσισε εκούσια η ελληνική κυβέρνηση αλλά θα ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ή να εκτροχιαστεί το μετέπειτα πρόγραμμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε φυσικά bank run και πιθανότατα θα ακολουθούσε έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων.

Το Grexit πάντως θα ήταν διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη, προκαλώντας ίσως μερικές βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, και θα δημιουργούσε προηγούμενο στη ζώνη με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Όσον αφορά το “κούρεμα” του επίσημου τομέα, κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρείται πιθανό σαν ενδεχόμενο στα τέλη του 2015 μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για τρίτο πρόγραμμα και μάλιστα κριθεί επαρκής η εκτέλεσή του, το β’ εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα