«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης»

Τα δύσκολα δεν φαίνεται να έχουν περάσει για τη Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψη μας την έρευνα του «Bloomberg» αφού, σύμφωνα με αυτήν,  η χώρα μας δεν «ξεμπλέκει» με τα Μνημόνια  καθώς θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.

Ειδικότερα, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας δεν έχει πείσει τους οικονομολόγους και έξι εξ αυτών πιστεύουν πως η πατρίδα μας θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια από τα 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει από το 2010 από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται στα 12,6 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να βρει αρκετούς πόρους για να καλύψει αυτό το κενό» δήλωσε ο Gianluca Ziglio εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο. «Κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφτούν κάποια λύση για την Ελλάδα μέχρι να μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο να έχει σταθερή και εύρωστη παρουσία στις αγορές».

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κάνει ράλι από τότε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να βγει δυο φορές φέτος στις αγορές αντλώντας συνολικά 4,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα τριετούς και πενταετούς διάρκειας.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο χαμηλό του 5,59% τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του 44,21% τον Μάρτιο του 2012. Από τότε οι αποδόσεις έχουν κινηθεί υψηλότερα, καθώς η αθέτηση πληρωμών χρέους από δυο πορτογαλικές εταιρίες του ομίλου Espirito Santo προκάλεσαν ανησυχία στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης.

Έξι χρόνια ύφεσης

Η ελληνική κυβέρνηση  έχει ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα κατορθώνοντας να αναστρέψει τα δημοσιονομικά της. Οι περικοπές στις οποίες προχώρησε για να το πετύχει αυτό, βάθυναν την εξαετή κρίση που κόστισε στη χώρα το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της και προκάλεσε λαϊκή αντίδραση στις διασώσεις. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένως πως η χώρα δε θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης ή μέτρα λιτότητας.

Κάποιοι οικονομολόγοι δεν τον πιστεύουν. Το ποσοστό στην έρευνα του Bloomberg που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο, ακριβώς πριν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές.

«Δύο χρόνια για να αποκτήσει ξανά οικονομική κυριαρχία»

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να αποκτήσει ξανά οικονομική κυριαρχία» σχολιάζει στο Bloomberg ο Μιχάλης Μιχαηλίδης αναλυτής στην Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. “Δεδομένου ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διανείμει τα κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος και ότι ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους θα έλθει με όρους, η Ελλάδα θα πρέπει να περνάει τα τριμηνιαία τεστ για τα λεφτά του ΔΝΤ”.

Το δημοσιονομικό κενό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Ένας τρόπος για να λυθεί αυτό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια των 11,5 δισ. ευρώ που έμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με τον Λευτέρη Φαρμάκη της Nomura International.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα τρίτο πρόγραμμα “δεν είναι απαραίτητο και είναι πολιτικά τοξικό. Τμήμα των κεφαλαίων του ΤΧΣ θα είναι λογικά διαθέσιμα μετά από την εξέταση της ποιότητας των assets, επομένως και με μια επιπρόσθετη έκδοση ομολόγων το 2015, θα πρέπει να είναι σε θέση ( η Ελλάδα) να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό”.

Από την πλευρά του ο Oliver Salmon της Oxford Economics τόνισε πως η ελληνική οικονομία εμφανίζει ενδείξεις ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά ανάκαμψης, αλλά μια διακήρυξη για επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα είναι ακόμη πρόωρη. “Οι τιμές αρχίζουν να αυξάνονται ξανά το 2015 αλλά η μείωση του πληθωρισμού παραμένει ένα φαινόμενο σε εξέλιξη”

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα