“Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην Ε.Ε”

Kοινή διακήρυξη υπέγραψαν Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία και Κύπρος στο Τελ Αβίβ για την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού East Med και ο Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτή την συμφωνία και στην πολυδιάστατη σημασία που θα έχει για την χώρα μας. 

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εστίασε στη γεωπολιτική και στην οικονομική αξία του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού σε μήκος και σε βάθος που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, τονίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ΕΕ.

Ωστόσο, ακόμη σημαντικότερη σπουδαιότητα απέδωσε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας πως το έργο του EastMed σηματοδοτεί και μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε εξάλλου στο γεγονός ότι ο αγωγός αυτός προβλέπεται να διέλθει από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και παρατήρησε πως είναι ένα ακριβό project, καθώς η κατασκευή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 6-7 δισ. ευρώ, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του έργου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Ενέργειας στο Τελ Αβίβ, όπου συνόδευε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο Γ. Τσίπρας, όπως είπε, διαπίστωσε πως πήγε καλύτερα του αναμενομένου και επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ισραήλ και της Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού.

Μάλιστα, η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει το θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών των G7 που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα στη Ρώμη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των τεσσάρων χωρών για τον αγωγό EastMed διαφαίνεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, στην οποία περιλαμβάνεται, όπως είπε ο Γ. Τσίπρας, και η απόφασή τους για τη στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, αφενός κάθε δίμηνο από μία τετραμερή ομάδα εργασίας και αφετέρου κάθε εξάμηνο από τους ίδιους του υπουργούς που θα συναντώνται προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδό του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα