«Η Ελλάδα πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές»

Οι αναποτελεσματικές συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα απασχολούν τους οικονομικούς κολοσσούς ανά τον κόσμο. Για αυτό και η Barclays αναφέρει στο τελευταίο της σημείωμα πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα -σε πολιτικό επίπεδο- θα είναι ραγδαίες, αφού πλέον είναι οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν ως  ρεαλιστικό σενάριο λόγω και της  πιθανής μη επίτευξης συμφωνίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Barclays, οι εξελίξεις πηγαίνουν για την άνοιξη, οπότε και μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, σημειώνει πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα εν μέρει προεξοφλημένη, αλλά το θέμα για τους επενδυτές είναι: α) πόσο θα πρέπει να μαλακώσει η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για να προσελκύσει και άλλα κόμματα σε έναν συνασπισμό, και β) σε ποιον βαθμό ενδεχόμενη μετακύλιση των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να επηρεάσει την ισχύ των κερδών των τραπεζών.

Εκτιμά ότι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης για την Προεδρία, και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιθανώς δεν θα έχει αυτοδυναμία, γράφει.

«Αυτό θα απαιτήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει έναν συνασπισμό με ορισμένα από τα άλλα, πιο μετριοπαθή κόμματα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και πλέον δεν έχει σκοπό να σκίσει τις συμφωνίες διάσωσης της Ελλάδας. Θα είναι απαραίτητη η περαιτέρω εξομάλυνση των πιο ριζοσπαστικών πολιτικών για να μπορέσουν τα άλλα κόμματα να έλθουν σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο σημαίνει υψηλότερο κόστος και οδηγεί σε μειώσεις των τιμών-στόχων. Τέλος, η ανάλυση της τράπεζας αναφέρεται και στα θετικά αποτελέσματα των stress tests που αφορούσαν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά όλα πλέον καθορίζονται αρκετά από τις πολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα